Andries Jonker
NOS VoetbalAangepast

'Wolfsburg weet wie ze in huis halen, een goede keuze'

De aanstelling van Andries Jonker als trainer bij VfL Wolfsburg is met nieuwsgierigheid ontvangen bij Arno Vermeulen, chef commentatoren van Studio Sport. Hij vindt de aanstelling van de Nederlander een typisch Duitse zet.

Wat was je eerste reactie op het nieuws?
"Verrassend. Mijn primaire reactie was dat ik niet zo snel op Jonker gekomen zou zijn. Maar als je bedenkt dat hij al langer in Duitsland heeft gewerkt als assistent bij Bayern en Wolfsburg, is het ook wel logisch."

"De club weet wie ze in huis halen. Ze onderhielden de voorbije jaren ook contact. Ik denk dat hij hier wel geschikt voor is. En we hebben weer een trainer bij een Bundesligaclub. Dat past wel in de traditie van Nederlandse trainers."

Wolfsburg-directeur Olaf Rebbe en Andries Jonker (rechts)

Heeft Jonker een kans van slagen?
"Wolfsburg heeft in korte tijd twee trainers ontslagen (Dieter Hecking en Valérien Ismaël, red.) en Jonker krijgt een contract tot en met de zomer van 2018. Dat geeft aan dat hij wel even de tijd krijgt. Het belangrijkste is dat hij Wolfsburg behoedt voor degradatie."

"Jonker kent het Duitse voetbal, dus ik heb het idee dat hij het best kan gaan redden daar. Dit is ook goed nieuws voor de speelkansen van Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer. Jonker kiest natuurlijk het beste team, maar veel kwaad kan het niet voor die twee."

Jonker heeft in Nederland geen grote status. Hoe kan dat?
"Jonker zet je niet direct in een rijtje toptrainers, omdat hij vaak als assistent heeft gefungeerd. Maar in Duitsland deinzen ze er niet voor terug om een relatief onbekende trainer voor de groep te zetten. In Nederland moet je toch min of meer een bepaalde staat van dienst hebben opgebouwd. Dan moet je ook een loopbaan als profvoetballer hebben gehad."

"Hier wordt Jonker toch gezien als een kloon van Co Adriaanse of Louis van Gaal. Ook is hij hier, met alle respect, niet verder gekomen dan FC Volendam, MVV en Willem II. In Duitsland maakt ze dat niet uit. Daar oordelen ze naar wat ze zelf zien en ervaren."

"Als Jaap Stam hier zou worden aangesteld als hoofdtrainer, zou dat veel losmaken. Bij Andries Jonker zouden de reacties allemaal iets lauwer zijn."

Andries Jonker en Louis van Gaal in hun periode bij Bayern München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl