Anousheh Ansari neemt de Oscar voor Asghar Farhadi aan

Plaagstoten naar Trump bij Oscars, maar geen echt venijn

Vooraf was iedereen benieuwd naar hoe uitgesproken het linkse Hollywood kritiek zou spuwen op het beleid van president Trump. Het bleef eigenlijk vooral bij wat plaagstootjes van presentator Jimmy Kimmel.

De belangrijkste winnaars onthielden zich van direct commentaar op de president. Casey Affleck, eerder nog uitgesproken kritisch over Trump, verzuchtte nu dat hij "niks betekenisvollers te zeggen had". Ook Emma Stone, Mahershala Ali en Viola Davis spraken vooral over hun eigen emoties en het ambacht.

Ik doe dit uit respect voor mijn landgenoten en de mensen uit zes andere landen.

Oscarwinnaar Farhadi over zijn afwezigheid

Het meest kritisch van de avond was de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, die Beste Niet-Engelstalige Film won met The Salesman. Hij boycotte de ceremonie uit protest tegen het immigratieverbod van Donald Trump en stuurde de Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari om een verklaring voor te lezen.

"Het spijt me dat ik er niet ben. Ik doe dit uit respect voor mij landgenoten en de mensen uit de zes andere landen die getroffen worden door de onmenselijke wet die immigranten de toegang tot de VS verbiedt."

Ook presentator Gael García Bernal nam even de tijd om kritiek te uiten. "Wij acteurs zijn ook een soort immigranten. We trekken over de hele wereld om verhalen te vertellen. Als Mexicaan, uit Latijns-Amerika, als immigrant, als mens ben ik tegen elke soort muur die ons verdeelt."

De kritiek was tam in vergelijking tot de gepassioneerde toespraak die Meryl Streep eerder dit jaar hield bij de Golden Globes of de protestbijeenkomst voorafgaan aan de Oscars.

Trump bleek vooral een dankbaar onderwerp van spot voor presentator Kimmel. Al in zijn openingspraatje zei hij dat de show "wordt uitgezonden in 225 landen, die ons nu allemaal haten". Halverwege de show stuurde hij een tweet naar de president. "We zijn al twee uur bezig en hij heeft nog niet gereageerd. Ik maak me zorgen."

Jimmy Kimmel stuurt een tweet naar Trump

Ook grapte hij dankbaar dat de uitlatingen van Trump de OscarsSoWhite-kritiek van vorig jaar had overstemd. "Ik wil president Trump bedanken. Weet je nog dat men vorig jaar de Oscars racistisch vond?", lachte hij.

Kimmel verwees regelmatig naar de kritiek van Trump op Meryl Streep, die door de president werd weggezet als overschat na haar kritische speech. "Van het middelmatige The Deer Hunter en Out of Africa tot haar tegenvallende spel in Kramer vs. Kramer en Sophie's Choice, Meryl Streep gooide er met de pet naar in meer dan vijftig films gedurende haar povere carrière."

Trump bij het diner

Nog een steek onder water volgde toen Kimmel Streep vroeg of ze "Ivanka" droeg, een verwijzing naar de ophef over de mode van de presidentsdochter.

Van tevoren werd al gezegd dat president Trump zelf niet naar de ceremonie zou kijken; hij had een diner met Amerikaanse gouverneurs. Op Twitter sprak hij met geen woord over de Oscars.

Opvallende momenten Oscars in vogelvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl