Kai Verbij is wereldkampioen sprint
NOS SchaatsenAangepast

Verbij maakte de minste foutjes, maar 'het scheelde niet veel'

Kai Verbij zegt het bijna in elk interview: het is sprinten, de schaatser die de minste foutjes maakt, wint. In het zicht van de wereldtitel maakte hij bij de WK sprint in Calgary op de afsluitende 1.000 meter bijna zelf een fout, maar dankzij zijn stalen zenuwen voorkwam hij in de laatste ronde een val en gleed vervolgens naar het goud.

"Het scheelde echt niet veel. Ik dacht: oh jee. Het gaat gebeuren, ik ga vallen", sprak Verbij kort na zijn race.

Zonder goede 500 geen wereldtitel

De immer stoïcijnse Verbij gaf zijn leidende positie op het wereldkampioenschap niet meer uit handen. "Ik kon het nog net oppakken, maar ik heb zeker acht of negen tiende laten liggen. Je schrikt wel, het was een groot missertje. Dat kan gebeuren op zo'n snelle baan, als je al uitgeput bent", aldus de kersverse wereldkampioen sprint.

"Ik heb geluk dat ik een hele goede 500 meter reed. Die had ik echt nodig, want anders was ik mijn titel kwijtgeraakt."

Verbij pakt WK-titel na bijna-val: ik schrok wel even

Verbij pakte de wereldtitel in Calgary door heel constant te presteren. Slechts op een afstand stond hij op het podium (derde op de eerste 1.000 meter), een keer werd hij vierde en twee keer negende. "Als je de laatste 1.000 meter niet meerekent heb ik wel de minste foutjes gemaakt. Het was een goed klassement."

Nu is de pas 22-jarige sprinter Europees- én wereldkampioen sprint. Een uiterst succesvol seizoen, erkent Verbij. "Ik heb wel het maximale uit het seizoen gehaald. Het is de eerste WK-titel voor mij, dat is alleen maar supergaaf."

Het weekend van wereldkampioen Verbij

Kjeld Nuis pakte dankzij twee hele snelle 1.000 meters nog het brons. Dat was na zijn mindere 500 meters het hoogst haalbare. Maar daar was Nuis niet voor naar Calgary gekomen.

"Na twee keer goud in Korea (bij de WK afstanden, red.) ging ik hier voor nog een derde, ik ging voor niets anders dan goud. Alleen die 500 meter ligt net even buiten mijn comfort zone. Als troostprijs had ik hier wel een wereldrecord willen rijden op de 1.000 meter. 0,09 seconde verschil, dat is een heel klein stukje", aldus een balende Nuis.

Nuis: de 500 meter ligt net buiten mijn comfort zone

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl