Demonstraties in Nantes tegen het bezoek van Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Tegenstanders belagen campagnebussen Le Pen in Nantes

Activisten hebben met geweld geprobeerd het bezoek van Front National-leider Marine Le Pen aan Nantes te voorkomen. Onder de betogers zouden vandaag en gisteren veel links-radicalen zijn geweest. Zij probeerden vandaag files te veroorzaken om Le Pens bezoek te dwarsbomen. Twee bussen van Le Pens campagne werden met stenen bekogeld en met verf besmeurd.

Gisteren raakten al zo'n 800 betogers slaags met de politie in Nantes. Elf agenten raakten gewond.

Om te voorkomen dat de FN-leider bij het Zenith-theater in het centrum van de stad kon komen, werden ook autobanden in brand gestoken. Le Pen heeft het theater met enige vertraging kunnen bereiken.

Volgens Le Pen is de Franse regering medeplichtig aan de rellen rond de campagnebijeenkomst van Front National in Nantes vandaag.

Het is voor het eerst deze verkiezingscampagne dat er geweld wordt gebruikt. "En dan ook nog bij de populairste kandidaat, Marine Le Pen", zegt correspondent Frank Renout. "Met als doel een bijeenkomst te verstoren en te voorkomen."

Bus Le Pen bekogeld

In een toespraak haalde ze hard uit naar de media, die volgens haar "een hysterische campagne" voeren voor haar tegenstander Emmanuel Macron. Volgens Le Pen suggereert de media ten onrechte dat de persvrijheid in gevaar is wanneer er terechte kritiek wordt geleverd.

Le Pen herhaalde ook haar standpunten over immigratie. "Frankrijk is moe van de massa-immigratie, de legale en illegale."

Franse media noemen het opmerkelijk dat de partij van Le Pen zijn eerste campagnebijeenkomst in het West-Franse Nantes heeft georganiseerd. In het noorden en oosten van Frankrijk wordt de partij breder gesteund dan in het westen van het land.

Peilingen

Het Front National is in opiniepeilingen de grootste. De partij zou in de eerste ronde van de verkiezingen, in april, winnen. In de tweede ronde, in mei, legt het FN het volgens de peilingen af tegen Les Republicains van lijsttrekker Fillon en En Marche van Macron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl