Davy Klaassen bedankt het publiek
NOS VoetbalAangepast

'Klaassen is een gifkikker met overzicht'

In een week van twee minimale, maar zeer belangrijke overwinningen op Vitesse en Legia Warschau, vierde Davy Klaassen zijn 24ste verjaardag. "Eten, lasergamen en karten. Een bomvol programma", aldus een opgewekte Davy Klaassen.

Het gaat goed met de aanvoerder. En dus ook met Ajax. De ploeg van trainer Peter Bosz blijft maar winnen en incasseerde na de winterstop in acht wedstrijden pas een tegendoelpunt.

De aanvoerder is, misschien nog wel meer dan Hakim Ziyech en Lasse Schöne, de leider op het middenvelder. Dat zien de fans, schrijven de media, erkent hijzelf en concludeert ook Kevin van Kippersluis.

Wie? Van Kippersluis is aanvaller van FC Volendam, maar bovenal een goede vriend van Klaassen. Ze kennen elkaar al van kleins af aan. "Davy en ik hebben elkaar leren kennen in de periode dat we in Hilversum voetbalden. We speelden eerst bij De Zebra's, later bij Wasmeer. We zijn tegelijkertijd naar Ajax gegaan. Dat beschouw ik als een van mijn mooiste momenten met Davy."

De vinger van Kevin van Kippersluis gaat de lucht in na zijn 4-1 tegen VVSB

Die gezamenlijke periode bij Ajax was van korte duur. Op De Toekomst werd het talent van Klaassen wel gezien, maar Van Kippersluis kwam toch iets tekort. Hij vertrok naar FC Utrecht, maar ook in de Domstad brak hij niet door. Bij Excelsior maakte hij uiteindelijk zijn debuut in het betaalde voetbal, maar nu speelt hij al sinds 2014 bij FC Volendam.

“We zijn nog steeds goede vrienden. Ik zie veel van zijn wedstrijden in het stadion. Ik was donderdag nog in Amsterdam voor de wedstrijd tegen Legia Warschau. We gaan af en toe wat drinken en eten met elkaar", zegt Van Kippersluis, die het niet verrassend vindt dat Klaassen steeds beter wordt.

"Vroeger was Davy al een aanvoerder. In het veld was het een gifkikker, maar wel iemand met overzicht. Hij speelde altijd als spits of rechtsbuiten, een andere rol dan dat hij nu bekleedt inderdaad."

Klaassen kreeg afgelopen week, waarin hij ook nog zijn verjaardag vierde, lovende kritieken. Met name zijn spel tegen Vitesse was goed. Hij scoorde weer. En weer het openingsdoelpunt.

Met negen van zijn elf competitiedoelpunten opende hij de score. Tegen Legia Warschau was hij iets minder aanwezig, maar toch was er weinig op zijn spel aan te merken. Dat is ook zijn kracht. Klaassen verzaakt niet, gaat voor alles en iedereen door het vuur. En hij blijft de nuchterheid zelve.

"Ik heb wel het gevoel dat ik een lekkere wedstrijd speel. Maar op het veld voel je dat toch altijd minder. Van andere mensen hoor je dat je goed hebt gespeeld, maar soms heb je zelf niet dat idee", zegt Klaassen.

Davy Klaassen neemt een selfie op de training

Het is zonder twijfel de beste periode uit zijn loopbaan, dat ziet Klaassen zelf ook wel. "Ik voel me wel echt heel sterk. En ik voel me goed. Hoe dat komt is wel moeilijk te verklaren. Ik denk wel dat ik steeds beter word, ik hoop althans dat ik nog niet op mijn absolute top ben."

Klaar voor de Premier League?

Bosz ziet Klaassen bijna elke dag op het trainingsveld en ziet zijn aanvoerder met de week sterker worden. "Hij ontwikkelt zich tot een complete voetballer. Hij is niet alleen aanvallend belangrijk, maar ook verdedigend."

'Kan Davy Klaassen de Premier League al aan?'

Toch denkt Bosz dat het beter is als Klaassen nog een seizoen bij Ajax blijft. "Ik hoop niet dat hij vertrekt", aldus Bosz. "Het zou goed zijn voor het Nederlandse voetbal en misschien wel voor Davy zelf als hij nog een seizoen in Amsterdam blijft."

Van Kippersluis deelt die mening, maar ziet Klaassen op den duur wel vertrekken. "Ik zie Davy in de toekomst wel bij een topclub in de Bundesliga of de Premier League spelen. Hij verdient dat ook, want hij werkt er keihard voor. Ik zie het niet als een teleurstelling dat hij het wel heeft gered, en dat ik uiteindelijk op een ander niveau terecht ben gekomen. Ik gun Davy alles."

Of Klaassen er zelf klaar voor is? "Ik vind heel veel clubs mooi, maar ik wil nog niet denken aan een andere stap. Ook omdat er nu geen transferperiode is. En of ik goed genoeg ben, kan ik pas beoordelen als ik bij een grotere club speel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl