Wijnaldum voelt zich nog altijd Feyenoorder

Georginio Wijnaldum neemt vanmiddag plaats voor de televisie. Feyenoord-PSV wil hij dit keer zeker niet missen. De middenvelder, die zelf maandag met Liverpool op bezoek gaat bij Leicester City, diende beide clubs.

Zelf acteerde hij in zestien edities - acht voor Feyenoord, acht voor PSV - van de topper. Vooral die van 24 oktober 2010 zal nog lang in de herinnering blijven. Met Feyenoord verloor Wijnaldum die dag met 10-0 in Eindhoven.

Toch ligt zijn hart nog steeds in Rotterdam-Zuid. "Ik ben nog altijd Feyenoorder..."

Wijnaldum: ben nog altijd Feyenoorder

Wijnaldum kwam als 13-jarige bij Feyenoord, debuteerde op zijn zestiende in het eerste, maar verkaste na zeven jaar naar Eindhoven. Daar werd hij met PSV landskampioen.

"Ik heb zeven jaar bij Feyenoord gespeeld. Vervolgens ben ik weggegaan door omstandigheden, maar ik ben altijd geholpen door de fans. Maar ook door de mensen binnen de club. Niet alleen met voetbal, ook privé."

Nerveus

In Rotterdam vierden ze in 1999 de laatste titel. Wijnaldum snapt dat het in de Maasstad langzaam begint te kriebelen. Na 23 competitieronden bezet Feyenoord de eerste plaats, met vijf punten voorsprong op aartsrivaal Ajax en acht op titelverdediger PSV.

"Ik begrijp wel dat ze nerveus worden", zegt hij over een eventueel kampioenschap. "Ik gun het de fans enorm."

Keert Wijnaldum ooit terug bij Feyenoord of PSV?

Zijn overstap van Rotterdam naar Eindhoven was gedurfd. Keuzes maken. Wijnaldum weet er alles van. Het kan een carrière maken of breken. Bij hem pakken de keuzes tot nu toe heel goed uit.

Bij zijn onlangs gestopte neef Royston Drenthe een stuk minder. "De juiste keuze maken op het juiste moment is heel belangrijk. In het geval van Royston weet ik niet of de keuze voor Real Madrid echt fout was. Ik denk dat hij er alleen anders mee om had moeten gaan."

"Ik maak m’n keuzes altijd op gevoel", aldus Wijnaldum die ook beaamt eerst te rade te gaan bij zijn omgeving. Bij Liverpool heeft Wijnaldum te maken met een unieke coach. De Duitser Jürgen Klopp. "Hij is heel bijzonder. Wat dat precies is, is moeilijk uit te leggen. Alles is gefocust op het nabootsen van wedstrijden."

Georginio Wijnaldum viert zijn 1-0 tegen Manchester City

Het tempo in de Premier League wordt alom ervaren als moordend. Ook door Wijnaldum. "Bij PSV klaagden we al als we een paar rondjes moesten lopen. Toen zei de looptrainer van PSV al: 'jullie klagen zomaar. Wat je in het buitenland moet doen, is vele malen harder.'"

Na de degradatie met Newcastle United houdt Wijnaldum zich dit seizoen prima staande in Liverpool. Hij past uitstekend in de 'Gegenpressing' van trainer Klopp en maakte beslissende doelpunten in de toppers tegen Manchester City en Chelsea.

"We zijn constant op zoek naar een goal. Het is aanvallen, aanvallen, aanvallen. Als wij even de bal rondspelen, begint het publiek al te klagen. Ze willen gewoon iets zien, aanvallend voetbal. Daarom gaat het zo snel in Engeland. In Nederland is het meer breien, totdat je een gaatje vindt. Hier is het eigenlijk alleen maar toeslaan."

Op bezoek bij Wijnaldum in Liverpool

Toch ziet hij nog ruimte voor verbetering. Zo vindt Klopp dat de middenvelder meer zou moeten scoren. "Ik zit nog niet op mijn top", erkent Wijnaldum. "Ik kan zeker nog beter, denk ik. Maar ja, hoe lang blijf ik fit? Dat is het belangrijkste."

Toekomst

Bestaat de kans dat Wijnaldum straks na een roemrijke carrière terugkeert naar de eredivisie? Zoals Dirk Kuijt bij Feyenoord of Phillip Cocu bij PSV? “Dat is heel moeilijk. Ik weet niet hoe mijn carrière loopt. Eén ding weet ik wel: ik kan niks beloven. Het zou wel een hele moeilijke keuze zijn, omdat ik bij allebei een heel goed gevoel heb."

Maar eerst de topper tegen PSV, waarin Feyenoord de Eindhovenaren op een schier onoverbrugbare achterstand kan zetten. "Ik ga kijken", zegt Wijnaldum gedecideerd. "Dit is een topwedstrijd. Een mooie, zeker."

De topper: Feyenoord - PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl