Kjeld Nuis in Calgary
NOS SchaatsenAangepast

Nuis wil liever wereldtitel dan wereldrecord

De oogst na dag één van de WK sprint in Calgary is niet misselijk: Kai Verbij gaat aan de leiding na twee afstanden en Kjeld Nuis, Ronald Mulder en Jorien ter Mors reden een Nederlands record op het snelle Canadese ijs.

Verbij was over twee afstanden de constantste. Hij weet wat hem te doen staat op dag twee van de wereldkampioenschappen. "Ik start in de laatste ritten, dus dan weet je ongeveer wat je moet rijden. Het is niet makkelijk, maar ik ga gewoon mijn best doen en hopelijk twee goede afstanden rijden."

'Wow, eindelijk een 7'

Op de 1.000 meter had Verbij ongeveer vier minuten het Nederlands record in handen. Maar de Europees kampioen was vooral blij met zijn snelle tijd.

"Ik zag 1.06,73 en toen dacht ik: wow. Eindelijk een 7. Ik reed uiteindelijk gewoon een goede 1.000 meter. Als ik dat morgen herhaal zou het top zijn, maar ja. Het is sprinten. Het blijft spannend allemaal, want het zit dicht op elkaar."

Nuis wil liever WK-titel dan wereldrecord

Kjeld Nuis reed een teleurstellende 500 meter. Hij werd achttiende, en daardoor was hij extra gebrand om een goede tijd te rijden op de 1.000 meter. En dat betaalde zich uit.

De wereldkampioen op de kilometer reed het kersverse Nederlands record van Kai Verbij binnen vier minuten uit de boeken. "Het kan nog harder, het was nog niet perfect. Maar ik ben superblij. Ik wilde deze gewoon heel graag", aldus Nuis, die duidelijk nog niet verzadigd is.

"Nog 2-tiende en dan heb ik het wereldrecord. Ik weet dat ik het kan", grijnst Nuis. Maar dat record is niet zijn doel voor de slotdag. Nuis staat nu vierde in het klassement, maar hij wil meer.

"Nee, de prioriteit is de wereldtitel. Maar Kai (Verbij, red.) moet wel een hele grote misser maken wil hij hem verliezen. Hij ligt zo ver voor..."

Jorien ter Mors staat na twee afstanden derde in het klassement. Ook zij reed een Nederlands record op de 1.000 meter. Dat was opvallend, want tot nu toe was Ter Mors bezig aan een teleurstellend seizoen, mede doordat ze twee keer ziek werd. Haar snelle tijd (1.12,53) kwam voor Ter Mors zelf ook wel redelijk als een verrassing.

"Ik hoopte dat ik dit kon. Ik wist dat het in me zat, het was er alleen nog niet uitgekomen dit jaar. Ik ben superblij dat die slotronde eindelijk een keer goed ging. Daar moet ik het winnen", aldus Ter Mors.

"Het is elke keer zoeken. Het kan best zo zijn dat het er zondag niet is. Ik bekijk het gewoon per dag."

Is Kodaira nog te kloppen?

Vandaag wil Ter Mors weer zo'n goede 1.000 meter rijden. Maar het goud lijkt bij de vrouwen al vergeven. De Japanse Nao Kodaira won beide afstanden en heeft 0,69 seconde voorsprong op de nummer twee, Heather Bergsma.

"Als ze niets geks doet wel ja", beaamt Ter Mors. "De rest van de plekken ligt nog wel open."

Het programma van de WK sprint op zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl