Extra Syrische militairen in Homs na de aanslagen op de veiligheidsdienst
NOS NieuwsAangepast

Aanslag Homs bemoeilijkt Syrisch vredesoverleg in Genève

De aanslag op de Syrische veiligheidsdienst in de stad Homs was een poging om de Syrische vredesbesprekingen in Genève te laten mislukken. Dat gelooft de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura en hij zegt dat hij er niet door verrast is. "Het is in het belang van alle partijen die tegen terrorisme zijn en een politieke oplossing in Syrië zoeken om dit soort pogingen niet te laten slagen", zei De Mistura.

Tientallen mensen kwamen om het leven toen zelfmoordterroristen zich opbliezen bij twee gebouwen van de veiligheidsdienst. Na de aanslag waren er luchtaanvallen op de laatste wijk van Homs die in handen is van de rebellen. Zoals De Mistura al vreesde, leidde de aanslag meteen tot extra moeilijkheden bij het vredesoverleg in Genève.

Saboteren

De delegatie van de Syrische regering eist nu dat de oppositieleden in Genève de aanslag veroordelen, anders worden ze beschouwd als terroristen. De leider van de regeringsdelegatie heeft die eis overgebracht aan de VN-gezant in Genève. "We hebben De Mistura verteld dat we niet kunnen praten met mensen die het terrorisme niet veroordelen", zei de delegatieleider.

Een oppositieleider zei niet uit te sluiten dat de regering de aanslag in Homs zelf op touw heeft gezet, om het vredesoverleg in Genève te saboteren.

Het is voor het eerst in tien maanden dat er onder leiding van de VN in Genève weer wordt gepraat over vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl