Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke op het podium van Omloop Het Nieuwsblad.
NOS WielrennenAangepast

Van Avermaet: Sagan de sterkste, ik de slimste

"Ik was zeker niet de sterkste, denk ik. Wel de slimste..." Greg Van Avermaet gaf ruiterlijk toe dat zijn tweede overwinning in Omloop Het Nieuwsblad mede op conto kwam van zijn medevluchters Sep Vanmarcke en vooral Peter Sagan.

"Sagan was duidelijk de sterkste vandaag. Hij ging op een gegeven moment zo hard, dat ik bijna moest zeggen: 'Peter stop ermee'. Dat was echt indrukwekkend", aldus de olympisch kampioen. "Ik wist wel zeker dat ik een kans zou maken in de sprint. Het is een sprint die mij goed ligt."

Van Avermaet: ik was zeker niet de sterkste

'Linkeballen'

Op zo'n tien kilometer van de finish raakte de samenwerking in de kopgroep toch verstoord. "We hadden afgesproken om te gaan sprinten. Iedereen moest zijn werk doen om de groep op afstand te houden. Maar toen begon Sep te 'linkeballen'. Zijn goed recht natuurlijk, maar voor ons wat minder plezant."

Van Avermaet bleef kalm en gaf Sagan opnieuw het nakijken. Zou de wereldkampioen nog iets kunnen leren op tactisch vlak? "Ik denk dat je Sagan niets moet leren", lachte de Belg. "Die is al sterk genoeg. Dan win ik nooit meer."

Toiletgesprek

Ook Peter Sagan zelf liet zich na afloop weer eens van zijn meest onnavolgbare kant zien. Aan de koers zelf maakte hij niet veel woorden vuil. "Dit was copy-paste", verwees hij naar de editie van vorig jaar. "Ik had de benen niet om Van Avermaet te verslaan."

Sagan ongeschoren en 'spraakzaam' na tweede plaats

De Slowaak zou gehinderd worden door maagproblemen, wat zijn gang naar het toilet na afloop zou verklaren. Sagan voelde zich naar eigen zeggen kiplekker. "Iedereen moet wel eens naar de wc. Dat is normaal."

Vanmarcke: net niet gelukt

Voor het eerst sinds 2012 mocht Sep Vanmarcke weer de gang naar het podium maken in de Omloop. In de tussenliggende jaren in Nederlandse dienst bij Lotto-Jumbo (en diens voorgangers) kwam Vanmarcke nooit verder dan de vierde plaats, maar in het gifgroene tenue van het Amerikaanse Cannondale-Drapac was de Belg weer dichtbij.

"Voor de wedstrijd had ik misschien getekend voor de derde plaats", vertelde Vanmarcke, die in de slotfase stalorders kreeg om de benen stil te houden.

"Maar op het einde begon ik in mijn winstkansen te geloven. Als ik voor de bocht kan aangaan, dan verras ik ze misschien. Mijn plan is net niet gelukt. Jammer."

Boonen: morgen ga ik voor revanche

Tom Boonen kwam in zijn laatste Omloop twee keer ten val. "De eerste keer werd ik onderuit gereden door een renner die mijn voorwiel raakte en de tweede keer was er een grote valpartij. Daarna moest ik wachten op een andere fiets en was het game over."

De Belg hield zo alleen een pijnlijke knie over aan de opening van het Vlaamse voorjaar. Zondag wil hij in Kuurne-Brussel-Kuurne revanche nemen. "Dat gaan we proberen, ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl