NOS VoetbalAangepast

Kritische Koeman kijkt uit naar Feyenoord-PSV

Ronald Koeman speelt met Everton zaterdag al tegen Sunderland en dus kan hij zondag lekker naar de eredivisietopper tussen Feyenoord en PSV kijken. En daar heeft hij zin in. "Tuurlijk."

Koeman: druk bij PSV is zondag groter dan bij Feyenoord

Koeman volgt het Nederlandse voetbal op de voet en over het niveau en de manier van voetballen in de eredivisie heeft hij een scherpe mening. Daarover zondag meer, eerst kijkt de trainer van Everton vooruit naar Feyenoord-PSV.

Kampioensdruk

De Rotterdammers staan bovenaan in de eredivisie. De Eindhovenaren staan op acht punten derde. "De druk bij PSV is groter. Als het zondag niet goed afloopt, is het kampioenschap weg", denkt Koeman, die bij zowel Feyenoord als PSV trainer en speler was.

"PSV heeft vaker met die kampioensdruk gespeeld dan Feyenoord, maar bij Feyenoord zijn bijvoorbeeld Dirk Kuijt, Karim El Ahmadi en Eljero Elia ook geen beginners meer."

Feyenoord-PSV

Feyenoord heeft al zes wedstrijden geen tegengoal gekregen. Koeman: "De nul houden is de basis om kampioen te worden, maar ik schat PSV qua doelpunten maken wel een stuk hoger in dan de andere ploegen in Nederland."

Pijn aan de ogen

En daarmee komt de 78-voudig Oranje-international uit bij de niveauverschillen in de eredivisie. "PSV heeft een moeizaam jaar, maar staat vijftien punten voor op de nummer vier. Dat zegt genoeg."

Het dalende niveau in de eredivisie doet Koeman pijn aan de ogen, maar ook de tactische keuzes die er worden gemaakt stuiten hem tegen de borst. "Ik pleit voor coaches die wat willen veranderen."

Koeman ergert zich aan trainers in de eredivisie

Koeman: "De clubs buiten de top blijven maar vasthouden aan een 4-3-3 systeem. Ik zou dat omzetten om het verschil in kwaliteit te kunnen compenseren. Alleen Erik ten Hag doet dat bij FC Utrecht."

PSV speelt tegen Feyenoord mogelijk met vijf verdedigers. "Heel goed, want het gaat om winnen", zegt Koeman. "Ik speelde met Ajax in 2001 en 2002 in de Champions League ook met vijf verdedigers. Mede daarom konden we succesvol zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl