Ramon Sinkeldam
NOS WielrennenAangepast

Ook in de Omloop let Sinkeldam op elke auto en uitrit

2016 is een jaar om snel te vergeten voor Ramon Sinkeldam. Dertien maanden geleden werden Sinkeldam en vijf ploeggenoten tijdens een training aangereden in Spanje. De fysieke schade was te overzien, de mentale problemen waren groter.

Een paar dagen voor het Vlaamse wielerseizoen van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad, kijkt Sinkeldam terug op dat ongeluk. "Ik denk er niet meer dagelijks aan, maar het was wel heftig."

"Na het ongeluk zat ik vrij snel weer op de fiets en toen merkte ik niet veel", zegt Sinkeldam. "Je bagatelliseert de schrik eigenlijk. Pas in de wedstrijden merkte ik wat het met me deed om constant met angst op de fiets te zitten."

'Normaal fietsen lukte niet'

"De eerste wedstrijden die ik na het ongeluk reed, waren de Vlaamse klassiekers, de meest hectische koersen van het jaar. Bij alles wat ik hoorde, kneep ik meteen in de remmen. Dat heeft me wel laten schrikken, dat het niet meer lukte om normaal te fietsen."

Met zijn klachten is Sinkeldam naar de ploegleider gestapt. "Dat was een best emotioneel gesprek. Ik heb er met mijn omgeving niet veel over gepraat, maar stiekem deed het me wel wat."

Januari 2016: Sinkeldam over de aanrijding

Na de voorjaarsklassiekers besloot Sinkeldam toch hulp te zoeken. Hij kwam terecht bij een therapie genaamd EMDR (eye movement desensitization and reprocessing). Sinkeldam: "Bij die therapeut heb ik mijn verhaal gedaan, terwijl hij op mijn knie bleef tikken. Ik vertelde wat ik gezien had, gevoeld had en gehoord had bij dat ongeluk. Ineens werd ik rood en begon ik te trillen. Heel gek, ik had mijn lichaam niet meer onder controle."

Toen ik de tweede keer mijn verhaal deed, kon ik het gek genoeg uit herinnering vertellen en niet meer uit mijn gevoel. Na één sessie was het weg. Ik zat tijdens de wedstrijden veel vrijer op de fiets. Ik sta niet zo vaak open voor dat soort dingen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb."

Oppassen bij elke uitrit

De grootste angst is verdwenen bij Sinkeldam, maar toch is hij voorzichtiger geworden. "Bij elke auto die uit een uitrit komt, schrik ik. Ik wil zeker weten dat die auto remt, terwijl mijn ploeggenoten gewoon doorrijden."

Sinkeldam staat zaterdag bij de Omloop het Nieuwsblad aan de start zonder zijn kopman van de afgelopen jaren, John Degenkolb. De Duitser, die ook betrokken was hij het verkeersongeluk, is namelijk verhuisd naar Trek-Segafredo.

"Dat verandert voor mij best veel", zegt Sinkeldam. "John is hetzelfde type renner al ik. Het hele jaar kon ik als zijn knecht meerijden. Michael Matthews is zijn vervanger, maar die kan goed omhoog sprinten na een lastige etappe. Normaal gesproken ben ik er dan niet meer bij. Hij rijdt daarom ook andere wedstrijden dan ik."

Het betekent dat Sinkeldam voor verschillende kopmannen gaat rijden. "Dat is even zoeken, maar het is des te motiverender om als het ware opnieuw te beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl