Het schip Discovery van het Nederlandse bedrijf Fugro
NOS NieuwsAangepast

Geen herstel olie-industrie, Fugro lijdt opnieuw zwaar verlies

Het ene na het andere oliebedrijf schroeft zijn investeringen in nieuwe olie- en gasvelden terug en daardoor lijdt de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro zwaar verlies. Het afgelopen jaar was het verlies 309 miljoen euro, een jaar eerder werd er al 373 miljoen euro verloren.

De relatief lage olieprijs leidt ertoe dat er weinig wordt geïnvesteerd in het vinden van nieuwe velden. Daardoor krijgt Fugro aanzienlijk minder opdrachten. Ook wordt de concurrentie steeds heviger om de opdrachten die er nog wel zijn. Dat is ook terug te zien in de omzet van Fugro. Die is namelijk een derde minder dan in de topjaren.

"De neergang in onze voornaamste markt, olie en gas, heeft onverminderd doorgezet in 2016", zegt Fugro-topman Paul van Riel. Hij verwacht dat de daling nog even aanhoudt. "We verwachten dat in de eerste helft van 2017 de olie- en gasmarkt aanzienlijk blijft dalen."

Banenverlies

Om het tij te keren snijdt Fugro in de kosten. Het afgelopen jaar moesten zo'n 500 van de 5500 werknemers vertrekken bij het bedrijf.

Voor de langere termijn is de topman hoopvol. "Er zijn indicaties dat de markt eind dit jaar de bodem bereikt", aldus Van Riel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl