NOS NieuwsAangepast

Veel meer melkkoeien naar de slachtbank

Er zijn in de eerste zeven weken van dit jaar veel meer koeien geslacht dan in dezelfde periode in de afgelopen jaren. Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten een sterke stijging zien.

Zo'n 108.000 koeien gingen sinds het begin van dit jaar naar de slachtbank. Vorig jaar waren dat er in de eerste zeven weken nog bijna 25.000 minder.

Volgens Djura Hoeksma van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) heeft dat waarschijnlijk te maken met diverse regelingen vanuit de overheid om het aantal koeien terug te brengen, met name in de melkveehouderij. Die veroorzaken namelijk veel fosfaatuitstoot, en dat moet naar beneden omdat Nederland het Europees bepaalde maximum overschrijdt.

Onduidelijkheid

Al langere tijd was er sprake van plannen in de sector om de veestapel te verkleinen. Maar omdat er nog veel onduidelijkheid bestond over de nieuwe regels stelden veel boeren de beslissing om koeien weg te doen of hun bedrijf te stoppen nog even uit.

Sinds eind vorig jaar is er voor hen meer zekerheid. Het ministerie van Economische Zaken maakte toen een pakket aan maatregelen bekend waardoor boeren vanaf begin 2017 in aanmerking komen voor een vergoeding als ze koeien slachten. Dat lijkt nu dus effect te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl