Spooknota van Dutch Filmworks
NOS Nieuws

Oplichters sturen spooknota met boete voor illegaal downloaden

Op veel adressen in Nederland is een spooknota bezorgd van het bedrijf Dutch Filmworks. In de nepbrief staat dat mensen een boete moeten betalen omdat ze illegaal een film hebben gedownload. De redactie van het televisieprogramma Opgelicht?! van AVROTROS heeft het uitgezocht en komt tot de conclusie dat het om een oplichterstruc gaat.

In de brief staat dat is geconstateerd dat er vanaf het IP-adres van de geadresseerde illegaal is gedownload. De afzender biedt een schikking aan van 52,74 euro. Het bedrag moet binnen acht dagen worden overgemaakt. Daarna wordt de boete verhoogd tot 150 euro per film. Er zouden dan bovendien incassokosten bovenop komen van 40 euro.

De factuur is niet verstuurd door de filmdistributeur met die naam, zo heeft het bedrijf DFW verzekerd. Ze adviseren de brief weg te gooien en niet te betalen.

De brieven zijn onder meer bezorgd in Brabant. De regionale omroep maakt melding op zijn website van brieven die zijn bezorgd in Boxtel en Gemonde. Een vrouw vertelt dat haar 73-jarige schoonvader in Boxtel behoorlijk was geschrokken van de spookbrief. De vrouw en haar schoonvader gaan de oplichting melden bij de fraudehelpdesk, die inmiddels ook een waarschuwing naar buiten heeft gebracht.

Bij RTV Rijnmond kwamen ook veel reacties binnen van mensen die een soortgelijke brief hadden gekregen. De kwamen onder meer uit Brielle, Nieuw-Beijerland, Sliedrecht, Alblasserdam en Spijkenisse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl