Het goed doorbakken van vlees doodt aanwezige bacteriën
NOS Nieuws

'Geen paniek: vlees nog altijd grotendeels veilig'

"Ons vlees is nog altijd grotendeels heel veilig", zegt Herman Goossens, professor microbiologie in Antwerpen, in Nieuws & Co op NPO Radio 1. De Europese voedselwaakhond EFSA meldde eerder vandaag dat er vermoedelijk vlees wordt ingevoerd in Europa dat is besmet met bacteriën die resistent zijn voor antibiotica.

Volgens Goossens komen dat soort bacteriën op beperkte schaal voor in Europa en bijna niet in Nederland. "Ik denk dus dat het risico beperkt is."

Wel raadt hij aan om vlees goed door te bakken. "De bacteriën zitten aan de buitenkant, dus als het vlees goed doorbakken wordt, dan zijn die bacteriën ook dood."

Absoluut geen paniek.

Microbioloog Herman Goossens

Het meeste besmette vlees komt uit Azië en Centraal- en Zuid-Amerika "en dat kan natuurlijk niet zo blijven duren", zegt Goossens. Hij pleit voor het stopzetten van de import van vlees uit die landen, een maatregel die niet door landen afzonderlijk kan worden genomen, maar wat de Europese Unie moet doen. In juni wordt erover gesproken op de G20-top in Duitsland.

Tot die tijd "absoluut geen paniek", zegt Goossens. In Nederland is het antibioticagebruik bij mens en dier laag, "dus jullie doen het nog altijd uitstekend in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl