Banken-apps
NOS NieuwsAangepast

Wéér wachten op overboeking? Aantal (tijdelijke) oplossingen groeit

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Hoe modern banken-apps tegenwoordig ook zijn, je moet nog altijd een dag of soms zelfs langer wachten op een overboeking. Irritant als je bijvoorbeeld je auto via Marktplaats verkoopt en niet direct ziet of het geld goed is aangekomen.

Want realtime geld overmaken, dat kan nog niet. Alle overboekingen lopen nu nog via een systeem van de Europese Centrale Bank, die op die manier in de gaten houdt of de banken onderling de kosten verrekenen en de rekeningen vereffenen.

De medewerkers houden zich keurig aan de werktijden van ambtenaren, want na vrijdagmiddag 17.00 uur lopen ze het kantoor uit en moeten betalingen tot na het weekend wachten. Met feestdagen kan het zelfs nog langer duren.

Geld voorschieten

Dit gaat wel veranderen, meldde de Betaalvereniging Nederland al in 2015. De banken maken gebruik van een decennia oud systeem en dat gaat op de schop. Maar dit aanpassen kost tijd en kan volgens de organisatie pas in 2019. Steeds meer partijen willen consumenten niet langer laten wachten.

De nieuwste partij die dit probleem tijdelijk wil oplossen, is Sowdan, een app waarmee je naar ING, SNS en Rabobank-rekeningen geld kunt overmaken. De makers beloven dat dit gelijk op de rekening van de ander staat. Zij maken hiervoor gebruik van rekeningen die ze hebben bij de drie banken. Via deze rekeningen schiet het bedrijf geld voor.

Sowdan kan concurrentie verwachten van gevestigde namen. Want ook ABN Amro en ING bieden snellere betaalmogelijkheden aan, maar doen dat allemaal op hun eigen manier.

ABN Amro heeft de app Tikkie, die erop gefocust is om mensen sneller een aandeel in bijvoorbeeld een restaurantrekening te laten betalen. De app werkt met alle banken en stuurt via WhatsApp een betaalverzoek. ABN Amro belooft dat het geld "binnen een werkdag op de rekening van de ander staat".

Betaalverzoek

ING gaat nog net een stapje verder. De bank heeft in zijn app de optie ingebouwd waarmee je anderen kunt vragen om geld over te boeken. Degene die betaalt kan dit vanuit elke bank doen. ING schiet vervolgens voor zijn klanten het geld voor, waardoor zij het direct op hun rekening zien verschijnen.

Een derde partij die in feite hetzelfde doet als ING en zelfs al langer hiermee bezig is, is bunq. Zij bieden deze functie al sinds mei 2016 aan. Bunq is een zogenoemde internetbank, zonder fysieke kantoren en werkt primair via een smartphone-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl