Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij een Duits bedrijf tijdens het staatsbezoek aan Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Record begrotingsoverschot voor Duitsland: 24 miljard euro

De robuuste groei van de Duitse economie heeft de staat een enorm begrotingsoverschot opgeleverd. In 2016 kwam er 23,7 miljard euro meer binnen dan er werd uitgegeven, het grootste overschot sinds de Duitse hereniging in 1990. Dat meldt het Duitse bureau voor de statistiek.

Duitsland profiteerde van hogere consumentenbestedingen en investeringen door de overheid. Het land heeft een groot overschot op de handelsbalans; de export is veel groter dan de import, hoewel de invoer afgelopen jaar harder groeide dan de uitvoer.

De uitgaven voor sociale zekerheid, uitkeringen, vielen ruim 8 miljard euro lager uit. Hogere belastinginkomsten en dalende werkloosheid zorgen nu voor het derde jaar op rij voor een overschot. Daarmee voldoet Duitsland meer dan royaal aan het door Brussel toegestane maximale begrotingstekort van 3 procent.

Nederlands overschot

De Duitse economie is de grootste van Europa en is met een omvang van 3150 miljard euro bijna vijf keer zo groot als de Nederlandse economie. Ook Nederland heeft een sterk jaar achter de rug en boekte voor het eerst sinds 2008 een begrotingsoverschot van 200 miljoen euro, zo werd vanochtend bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl