Moreno Hofland tijdens de presentatie van Lotto-Soudal
NOS WielrennenAangepast

Hofland wordt weer geprikkeld door Belgisch koersgevoel

Moreno Hofland valt dit weekend met zijn neus in de Belgische boter. De sprinter zat op een dood spoor bij Lotto-Jumbo en maakte deze winter de overstap naar het Belgische Lotto-Soudal. Daar krijgt hij weer de prikkels die hij bij de Nederlandse ploeg miste. Zondag rijdt Hofland zijn eerste Vlaamse semi-klassieker in Belgische dienst: Kuurne-Brussel-Kuurne.

De 25-jarige renner heeft het naar zijn zin bij de Belgische ploeg van topsprinter André Greipel. "Ik voel me happy. Het is echt een Belgische ploeg, het is puur koers. Ik hou van de Vlaamse klassiekers: koersen en kijken waar het schip strandt."

Hofland was goede gevoel bij Lotto-Jumbo kwijt

In 2014 werd Hofland in Kuurne tweede achter Tom Boonen. In datzelfde jaar boekte hij sprintzeges in de Ruta del Sol en Parijs-Nice. Het jaar van zijn doorbraak? Ja, maar dat goede gevoel was hij in zijn laatste seizoen bij Lotto-Jumbo kwijt.

"Het was geen goed jaar voor mij. Ik was voor mijn gevoel een beetje op een dood spoor beland. De omgeving en het programma prikkelden me niet meer zoals toen. Daarom ben ik ook van ploeg veranderd. Ik wil weer de renner naar boven halen die ik in 2014 was."

Meer Degenkolb dan Greipel

Bij Lotto-Jumbo was Hofland ploeggenoot van Dylan Groenewegen, de sprinter die zich afgelopen seizoen stormachtig ontwikkelde. De ploeg formeerde een sprinttrein voor Groenewegen en aanvankelijk ook voor Hofland, maar dat bleek niet te werken.

"Ik was nog niet echt de leider die Groenewegen misschien wel is. En ook niet de pure sprinter die Groenewegen wel is. Ik ben meer een sprinter voor de lastige koersen, een beetje de klassiekers." Meer het type Degenkolb dan Greipel dus? "Ja, een beetje wel..."

Moreno Hofland in het shirt van Lotto-Jumbo

Bij Lotto heeft Hofland dit seizoen niet altijd meer de rol van afmaker; hij gaat ook een rol spelen in de sprinttrein van Greipel. "Ik ga hier niet meer zoveel kansen krijgen als ik kreeg bij Lotto-Jumbo", beseft de 25-jarige renner, die ook weet dat hij veel kan leren van de Duitser.

"Ik heb pas één koers met hem gereden, maar het is zo'n gesmeerde trein... Het loopt als een tierelier. Ik kijk ernaar uit, ik denk dat ik het ook goed kan. Ik ga met hem Parijs-Nice en de Giro rijden. In de andere koersen, waar ik niet met André (Greipel, red.) rijd, ga ik kansen krijgen om voor de overwinning te rijden."

Die eerste kans krijgt Hofland zondag al in Kuurne-Brussel-Kuurne, de wedstrijd waar hij in 2014 al dicht bij de overwinning was. Hofland kijkt ernaar uit. "Ik heb de koers al verkend. Ik hoop er dit keer weer bij te zijn als ze op de Kwaremont aangaan en er twintig renners overblijven. Dat is waar ik het voor doe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl