Cressida Dick
NOS Nieuws

Londense politie krijgt voor het eerst een vrouw aan het roer

Cressida Dick wordt de nieuwe hoofdcommissaris van de Londense politie. Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1829 dat de Metropolitan Police, in de volksmond vaak Scotland Yard genoemd, door een vrouw geleid wordt.

De 56-jarige Dick heeft al een lange loopbaan achter de rug bij de Londense politie. Ze begon er in 1983 als agent en werkte zich langzamerhand op tot chef anti-terrorisme. In die functie was ze onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Dick is populair bij haar collega's van de Yard en staat in hoog aanzien. In 2005 kwam ze in de problemen toen onder haar leiding een onschuldige burger door de politie werd doodgeschoten die werd aangezien voor een zelfmoordterrorist.

Er volgde een rechtszaak waar de politie verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van de 27-jarige Braziliaan. Dick zelf was volgens de rechter niet schuldig aan de dood van de man.

Trump

Twee jaar na het incident werd Dick benoemd tot plaatsvervangend adjunct-commissaris. In die functie was ze verantwoordelijk voor de bescherming van de koninklijke familie. Een paar jaar later werd ze benoemd tot hoofd van de anti-terrorisme-afdeling. In 2015 stapte ze over naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dick volgt Bernard Hogan-Howe op, die de afgelopen vijf jaar leiding gaf aan de Metropolitan Police.

In haar nieuwe functie moet Dick onder meer bepalen hoe de politie te werk moet gaan tijdens het staatsbezoek van president Trump aan Groot-Brittannië, waartegen veel weerstand bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl