Zware fokzeugen hebben vaak hartproblemen
NOS Nieuws

Zware varkens vaak hartpatiënt

Zwaarlijvige varkens hebben vaak hartproblemen die veel overeenkomsten vertonen met hartfalen bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek onder 300 fokvarkens door dierenarts Gerard van Essen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bij zeugen van meer dan 150 kilo neemt de pompcapaciteit van het hart af en stijgt de bloeddruk. "Daardoor kunnen ze in de problemen komen tijdens stressvolle en fysiek belastende gebeurtenissen zoals het werpen van 14 à 15 biggen", vertelt Van Essen op NPO Radio 1.

Parallel

Volgens Van Essen is de oorzaak van hartfalen bij mensen niet bekend. Wel bekend is dat er een aantal risicofactoren is, zoals overgewicht, te weinig beweging en hoge bloeddruk.

Varkens van meer dan 150 kilo kun je volgens Van Essen ook beschouwen als zwaarlijvig. Daarnaast hebben ze meestal ook een te hoge bloeddruk en ze krijgen in een stal meestal te weinig lichaamsbeweging. "Ik zie dus een hele duidelijke parallel met hartfalen bij de mens."

Model

"We denken zelfs dat die zware varkens ook model kunnen staan voor hartfalen bij de mens." Onderzoek naar deze dieren zou dus een bijdrage kunnen leveren aan het verklaren van de oorzaak van hartfalen bij mensen en het vinden van een effectieve behandeling hiervoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl