Fake News volgens de Russen
NOS NieuwsAangepast

Rusland zet factcheckdienst op Engelstalige media

De Russische overheid heeft een website gelanceerd waarop Engelstalige artikelen met wat wordt beschouwd als leugens over Rusland worden gekwalificeerd als 'Fake'. Sinds eergisteren zijn al vijf artikelen van een rood stempel voorzien.

Het is een site van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De bewuste artikelen gaan over de dood van de diplomaat Vitali Tsjoerkin (Santa Monica Observer), het mogelijke hacken door de Russen van de Franse presidentskandidaat Macron (op de site van Bloomberg), het schenden van een raketverdrag door de Russen (The New York Times), een poging van de Russen om de regering van Montenegro omver te werpen (The Telegraph) en een verhaal van NBC News waarin wordt gesteld dat Rusland erover denkt om klokkenluider Edward Snowden naar Amerika terug te sturen.

Liegende media

De site behandelt uitsluitend Engelstalige artikelen. Ze zetten er dus een stempel op dat het 'fake' is, maar de Russen leggen niet uit wat er niet klopt aan de verhalen. In de Volkskrant legt woordvoerder Maria Zacharova de bewijslast bij de betrokken journalisten. "Het is belangrijk dat we liegende media en journalisten bij naam gaan noemen."

De Russische media worden niet gecontroleerd op mogelijke fouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl