NOS Nieuws

'Politici PvdA en PVV hebben vaker spijt van tweets'

Leden van de partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie (FvD), verwijderen in vergelijking met andere politici de meeste twitterberichten. Het gaat om één op de dertien tweets, concludeert de Open State Foundation na eigen onderzoek.

De organisatie onderhoudt Politwoops, een systeem waarmee verwijderde tweets van politici worden bewaard. Dit doet Open State naar eigen zeggen om politici verantwoordelijk te houden voor wat ze op het platform plaatsen.

Verwijderknop

Na het FvD verwijderen politici van PvdA, PVV en de Libertarische Partij het hoogste aantal twitterberichten. Volgens Open State drukken kandidaten van de SGP, StemNL, VNL en SP het minst vaak op de verwijderknop. Gemiddeld verwijderen alle kandidaten één op de 32 berichten.

Daarnaast wist Open State te achterhalen dat politici op dinsdag het actiefst zijn. Dat is niet zo vreemd, aangezien het in Den Haag een belangrijke dag is in verband met onder meer het Vragenuurtje. Op dezelfde dag worden ook de meeste tweets verwijderd. Politici lijken daarnaast relatief snel spijt te hebben: de meeste berichtjes worden binnen een uur verwijderd.

5,6 miljoen volgers

Alle Twitter-accounts van politici samen, het zijn er 768, bereiken 5,6 miljoen andere Twitter-gebruikers. Dat zegt niets over de impact; veel van deze accounts worden waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt.

"Je merkt dat politici in campagnetijd meer twitteren en iets minder berichtjes verwijderen", zegt Arjan El Fassed van de Open State Foundation. Fassed adviseert om vooral de dag na grote verkiezingsdebatten goed in de gaten te houden. "Die kunnen zorgen voor rumoer en dus leiden tot verwijderde berichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl