NOS VoetbalAangepast

Gullit: Ranieri had beter kunnen stoppen na Leicester-sprookje

Gullit: Ranieri had beter kunnen stoppen na Leicester-sprookje

Leicester City schreef vorig jaar het mooiste voetbalsprookje van deze eeuw, maar het traditionele einde ontbreekt. Want 'ze leefden nog lang en gelukkig' gaat niet op voor de ploeg die vorig seizoen vriend en vijand verraste door landskampioen te worden.

Leicester staat nu zeventiende in de Premier League en daarmee komt de degradatiestreep gevaarlijk dichtbij.

Vanavond (20.45 uur) staat de ploeg van Claudio Ranieri wel tegenover Sevilla in de achtste finales van de Champions League. In Europa lukt dus nog wel wat in de Engelse competitie niet meer lukt: winnen.

Ruud Gullit volgde het sprookje vorig seizoen als analist voor de Engelse omroep BBC. Hij ziet dat de ploeg geen schim meer is van het kampioensteam dat alle grote ploegen aankon.

Jamie Vardy won met Leicester City de Premier League

Unicum

"Vorig jaar was een unicum. Maar nu hebben ze het moeilijk. Dat is ook normaal, dat wisten ze zelf ook wel", zegt Gullit.

Volgens de oud-voetballer is het fout gegaan met het transferbeleid van de Engelse landskampioen. "Spelers als Vardy en Drinkwater hadden moeten vertrekken. Dat had de club veel geld opgeleverd en daar hadden ze dan nieuwe spelers voor kunnen kopen. Vers bloed."

Gullit: "Normaal gesproken koopt een club uit de topvijf altijd spelers in de zomer, ook om de andere spelers scherp te houden. Leicester kan dat natuurlijk niet doen. Het is een kleine club, daar hebben ze het geld niet voor."

Op het podium met de beker. Links aanvoerder Wes Morgan, rechts trainer Claudio Ranieri en uiterst rechts de Thaise eigenaar

Spanning in de kleedkamer

Er ontstaat een moeilijke situatie in de kleedkamer als de verhoudingen veranderen, volgens Gullit. "De grote spelers verdienen nu veel meer dan sommige anderen. Daardoor komt er spanning in de kleedkamer. Dat voel ik als ik ze zie spelen, ze hebben niet dezelfde energie als vorig jaar."

"En de tegenstander zegt nu: hier heb je de bal, bewijs jezelf maar. Vorig jaar wilde iedereen ze verslaan, tegenaanvallen. Nu krijgt Vardy geen ruimte en Drinkwater weet niet waar hij de bal kwijt moet. Ze zoeken naar hun eigen identiteit, dat is lastig."

Je denkt altijd: er is meer. Maar dat is niet zo.

Ruud Gullit

Moet Ranieri vertrekken?

Er worden inmiddels vraagtekens gezet bij de houdbaarheidsdatum van de Italiaanse trainer Claudio Ranieri. Niet verwonderlijk, vindt Gullit.

"Misschien moet hij een keer in de kleedkamer vragen: staan jullie achter me of niet? Zo niet, dan ben ik weg. Even goede vrienden. Zo wel, dan moet er iets veranderen", aldus Gullit, die de Italiaanse coach na de titel een ander advies zou hebben gegeven.

"Voor hem was het beter geweest om te zeggen: ik stop, bedankt Leicester. Het was een unicum, dat wist hij. Je denkt altijd: er is meer. Maar dat is niet zo."

  • Getty Images
    Leicester City in betere tijden: de club viert in 2016 de eerste landstitel in de geschiedenis
  • AFP
    Het sprookje van Leicester City: de huldiging
  • EPA
    Feest in de straten van Leicester na het behalen van de landstitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl