NOS NieuwsAangepast

Papieren boek leeft op, maar Bol.com zet in op abonnement e-books

Hoe krijg je mensen zover dat ze betalen voor hun e-books en niet hun boeken illegaal van internet halen? Webwinkel Bol.com en e-readerfabrikant Kobo denken dat het lukt met een Spotify-achtige dienst voor elektronische boeken. De bedrijven gaan samen 40.000 titels aanbieden die voor een vast bedrag per maand beschikbaar zijn voor de lezer. Daarmee wordt het verreweg de grootste aanbieder van een 'all-you-can-read'-abonnement.

Op dit moment is onder meer Bruna al actief met Bliyoo, dat 15.000 boeken ter beschikking heeft voor de abonnee. Ook bij de openbare bibliotheken zijn e-books te leen, zo'n 12.000. Bol.com zegt nu ook de nieuwste titels aan te kunnen bieden. Al kan het per uitgever en auteur verschillen hoe snel een boek dat al in de boekhandel ligt ook online beschikbaar is.

Het marktaandeel van e-books is al enkele jaren stabiel. Van alle verkochte boeken is zo'n 5 tot 6 procent een e-book. Bij de boekhandels die papieren boeken verkopen, maken ze zich dan ook niet zo'n zorgen. "We geven gemiddeld 13 euro per boek uit in Nederland", zegt Michael van Everdingen, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond. "Als het abonnement bij Bol.com 10 euro per maand kost, moet je al snel een boek per maand lezen om het er uit te halen. Dat is best veel."

  • ANP
    E-book versus papieren boek
  • ANP
    Papieren boeken worden weer meer verkocht

Uit cijfers van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak blijkt dat 62 procent van de Nederlanders nul tot vijf boeken per jaar leest. En 26 procent leest zes tot twintig boeken. Zo'n 5 procent leest 46 tot 70 boeken per jaar.

Groei

"Wij zien na enkele moeizame jaren een opleving van het fysieke boek", zegt Van Everdingen. "De omzet groeit alweer twee jaar. Veel boekhandels zijn inmiddels ook veel meer dan boekhandel alleen. Het zijn plekken waar je koffie kunt drinken en voor je ontspanning in boeken snuffelt. Ik denk dat mensen daar behoefte aan zullen blijven hebben. Bovendien, we turen al de hele dag naar een scherm, dan wil je ook weleens van papier lezen."

E-books worden soms nog als te duur ervaren, terwijl ze toch al goedkoper zijn dan gewone boeken.

Marjolein Verkerk van Bol.com

Wat in de cijfers niet wordt meegerekend is het aantal e-books dat illegaal wordt gedownload. Volgens schattingen wordt slechts 12 procent van alle digitale boeken legaal gekocht. Daar ziet Bol.com zijn kansen.

"E-books worden soms nog als te duur ervaren, terwijl ze toch al goedkoper zijn dan gewone boeken", zegt Marjolein Verkerk van de webwinkel. "Daarnaast was het soms te ingewikkeld voor mensen om e-books op hun apparaten te krijgen en was een illegale kopie makkelijker te verkrijgen. Wij hebben nu juist twee jaar aan een systeem gewerkt waardoor dat veel makkelijker gaat. Als dat illegaliteit terugdringt, profiteren ook de uitgevers en de auteurs daarvan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl