BAM bouwt in Utrecht (archief)
NOS NieuwsAangepast

Fors meer winst voor BAM, maar pijn brexit is al voelbaar

Bouwbedrijf BAM heeft afgelopen jaar bijna vijf keer zoveel winst gemaakt als in 2015. De winst steeg van 10 miljoen naar bijna 50 miljoen euro. Het resultaat had nog beter kunnen zijn als het Britse pond niet sterk in waarde was gedaald.

Na het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zakte het pond 15 procent in waarde ten opzichte van de euro. BAM haalt bijna een derde van z'n omzet uit Groot-Brittannië. Door de waardedaling van het pond hield het bedrijf minder over aan de Britse bouwklussen.

BAM merkt geen andere effecten van de brexit, bijvoorbeeld dat er minder opdrachten uit Engeland komen. "We houden het goed in de gaten. Het creëert op z'n minst onzekerheid", zegt BAM-topman Rob van Wingerden.

Meer bouwen

Over het algemeen gaat het beter met het bouwbedrijf na de moeilijke jaren tijdens de crisis. Om te besparen, schrapte het bedrijf bijna 2000 banen. Inmiddels groeit de woningmarkt weer en dat merkt het bedrijf. Toch gaat het herstel het bouwbedrijf niet snel genoeg.

"Er gaat een heel planningsproces vooraf aan het bouwen van woningen en dat is de afgelopen jaren een beetje tot stilstand te komen", zegt Van Wingerden. Hij zegt dat het bouwbedrijf er klaar voor is om meer te bouwen.

"We nemen in Nederland een paar jaar voor we echt aan het bouwen zijn. Intussen is de vraag sterk toegenomen en dat leidt tot prijsstijgingen in en rond de grote steden."

2017

Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk, is BAM vooral actief in België, Duitsland en Ierland.

Het bouwbedrijf verwacht dat 2017 voor het bedrijf iets beter wordt dan afgelopen jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl