Doelman André Onana tegen Vitesse
NOS VoetbalAangepast

KNVB en Vitesse onderzoeken apengeluiden tegen Onana

Tijdens en na het eredivisieduel van afgelopen zondag tussen Vitesse en Ajax (0-1) heeft een groep supporters van het thuispubliek apengeluiden gemaakt naar Ajax-doelman André Onana. Een filmpje uit het vak met de harde kern van Vitesse stond maandag even op YouTube en circuleert nog op internet. Het is nu wachten op stappen van de KNVB.

"We zijn gisteravond met de beelden geconfronteerd", aldus een woordvoerder van de KNVB tegen de NOS. "Racisme hoort uiteraard niet in een stadion thuis. De schuldigen moeten wat ons betreft keihard worden aangepakt. We nemen contact op met Vitesse om de genomen en te nemen maatregelen te bespreken."

Vitesse stelt onderzoek in en doet aangifte

Vitesse laat in een verklaring weten met afkeer kennis te hebben genomen van het filmpje. De club gaat niet alleen een onderzoek instellen, maar doet dinsdagmiddag ook aangifte bij de politie. Daarnaast roept Vitesse de aanstichters en supporters die getuigen zijn geweest op zich te melden.

Directeur Vitesse over filmpje: afschuwelijke dag voor ons

"Het filmpje laat zien dat er een kort moment geweest is waarop een klein groepje bezoekers zich hoorbaar heeft misdragen", aldus de club. "Hierop is direct gereageerd door de stewards, waarna het niet meer is voorgevallen. Vitesse distantieert zich ten zeerste van dit voorval. Voor dergelijk gedrag is absoluut geen ruimte in ons stadion."

"Vitesse, met een selectie met verschillende culturen, weet hoe dergelijk gedrag bij de spelers binnen kan komen", zegt algemeen directeur Joost de Wit. "De club is er alles aan gelegen om de aanstichters middels videobeelden te achterhalen en we hebben daartoe een onderzoek ingesteld. Vitesse is reeds met de KNVB in contact om samen dit gedrag de kop in te drukken."

Naar de aanklager

De clubs en officials hebben tot vandaag de tijd om hun rapportages van de wedstrijden in te dienen. Op basis van de beelden en de rapportages stelt de aanklager eventueel een onderzoek in.

ADO Den Haag kreeg vorig jaar een boete van 10.000 euro (waarvan 5.000 euro voorwaardelijk) vanwege racistische spreekkoren en apengeluiden richting Ajacied Riechedly Bazoer bij het duel ADO-Ajax op 17 januari. Naar aanleiding van de misdragingen legde ADO 30 fans een onvoorwaardelijk stadionverbod op van 60 maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl