Onderzoeksschip Polarstern in het Noordpoolgebied
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers laten schip vastvriezen in ijs Noordpool

Het wordt beschreven als de grootste poolexpeditie aller tijden. Het Duitse onderzoeksschip Polarstern (lengte 120 meter) gaat begin 2019 naar het Noordpoolgebied, waar de onderzoekers het schip willen laten vastvriezen in het ijs.

Het is de bedoeling dat de Polarstern in de winter met het ijs over de Noordpool zal drijven, meldt de BBC. Wetenschappers willen metingen doen waarmee ze hopen meer inzicht te krijgen in het klimaat op de Noordpool.

De onderzoekers spreken van een unieke kans om totaal nieuwe inzichten te krijgen in het klimaat rond het poolgebied. Ze hopen met de metingen betere klimaatmodellen te kunnen maken, waarmee ze beter voorspellingen kunnen doen over het klimaat.

Noordpool ijsvrij

De verandering van het klimaat gaat het hardst in de poolgebieden; veel harder dan wetenschappers hebben voorzien. De hoeveelheid zeeijs rond zowel de Noordpool als de Zuidpool was begin dit jaar het kleinst sinds de metingen begonnen.

Klimatologen denken nu dat de Noordpool over enkele tientallen jaren in de zomer volledig ijsvrij zal zijn. Dat heeft enorme gevolgen voor het klimaat wereldwijd en daarom willen wetenschappers beter kunnen voorspellen wanneer dit zich zal voordoen en wat die gevolgen zouden kunnen zijn.

Vlaggenschip

De Polarstern is het vlaggenschip van het Duitse Alfred Wegener Instituut. Het schip is een stevige ijsbreker die met een snelheid van 5 knopen door ijs van 1,5 meter dik kan varen.

Dikker ijs, tot zo'n 3 meter, kan het schip bedwingen door het kapot te rammen. De ijsbreker kan functioneren in temperaturen tot -50 graden. Het schip heeft een capaciteit van 124 opvarenden, onder wie veertig bemanningsleden.

Het onderzoeksproject, bekend als MOSAiC, heeft een budget van 63 miljoen euro.

Afzien

Het plan is dat de Polarstern in 2019 naar de Noordpool vertrekt en daar een jaar blijft. Het schip zal volgeladen zijn met voorraden en een grote hoeveelheid onderzoeksapparatuur.

Het zal voor de onderzoekers en de bemanning afzien worden. Vooral tijdens de poolwinter, wanneer de zon niet boven de horizon komt. Daarnaast zullen ze ook moeten oppassen voor ijsberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl