NOS WielrennenAangepast

Valverde na honderdste zege: wil nog wereldkampioen worden

De mooiste zeges van Valverde

Veertien etappes in grote rondes, vier keer de Waalse Pijl en drie keer winst in Luik-Bastenaken-Luik. De erelijst van Alejandro Valverde - 36 jaar inmiddels - was al indrukwekkend, maar gisteren bereikte hij een nieuwe mijlpaal. De eindzege in de Ruta del Sol betekende zijn honderdste zege.

"Ik kan niet geloven dat ik het gehaald heb", jubelt de Spanjaard. "Het is veel moeilijker geworden om wedstrijden te winnen nu sterke ploegen de koers controleren." Valverde is de vierde nog actieve renner die honderd overwinningen op zijn palmares heeft staan.

Valverde tijdens de Tour van 2015

De sprinters Tom Boonen, André Greipel en Mark Cavendish zijn de andere nog actieve renners die ook honderd zeges op hun naam hebben staan. "Het zijn geweldige renners. Ze wonnen veel wedstrijden in massasprints. Ik ben er trots op om daar als niet-sprinter tussen te staan", aldus Valverde.

Hij is pas de tweede Spanjaard met honderd zeges achter zijn naam. In 1970 bereikte Domingo Perurena die magische grens. Perurena won onder meer twaalf ritten in de Vuelta en twee etappes in de Giro. Vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain bleef steken op 97 overwinningen.

September 2009: Alejandro Valverde wint de Ronde van Spanje

In Valverdes erelijst zit een gat van twee jaar omdat hij van 2010 tot 2012 was geschorst vanwege zijn betrokkenheid in Operación Puerto, de dopingzaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Eerste Spaanse zege in Luik

De mooiste zege? Dat is voor Valverde zijn winst in Luik-Bastenaken-Luik in 2006, zijn eerste monument. "Ik had er altijd al van gedroomd om daar te winnen. Het was voor onze ploeg heel zwaar, maar als eerste Spanjaard winnen in Luik was heel bijzonder voor me."

Zes keer stond Valverde op een WK-podium

Eindelijk eens wereldkampioen?

Verzadigd is Valverde nog lang niet. "Ik droom nog van het winnen van mijn tweede Vuelta en natuurlijk het wereldkampioenschap." De Ronde van Spanje won hij al in 2009, maar de regenboogtrui mocht de Spanjaard nog nooit aantrekken.

Hij kwam wel vaak heel dichtbij, want tussen 2003 en 2014 stond hij zes keer op het podium. Twee keer pakte hij het zilver, vier keer het brons. Dit jaar krijgt Valverde in het Noorse Bergen een nieuwe kans op de wereldtitel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl