NOS Nieuws

Mattis overlegt in Irak over strijd tegen IS

De Amerikaanse minister van Defensie Mattis is aangekomen in Bagdad. Hij landde vanochtend voor een onaangekondigd bezoek. Op zijn agenda staan onder meer besprekingen over de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat, die actief is in het westen en noorden van Irak.

Het bezoek van Mattis komt een dag nadat het Iraakse leger met een offensief was begonnen om ook het westen van de stad Mosul te heroveren op IS, het oostelijk deel werd al eerder heroverd. Mattis wil de strijd tegen IS ook opvoeren. Hij heeft van president Trump tot eind deze maand de tijd gekregen om een strategie te ontwikkelen. De minister wil nu van coalitiegenoten in Irak horen wat de mogelijkheden en obstakels zijn.

Mattis heeft in Bagdad ook ontmoetingen met Amerikaanse militairen. Er zijn nog altijd zo'n 5000 Amerikanen in Irak. Zij ondersteunen Iraakse troepen bij de bestrijding van IS en leiden militairen op.

Olie

Op weg naar Irak zei de kersverse minister tegen meereizende journalisten dat de VS niet uit is op Iraakse olie. Hij reageerde daarmee op een eerdere uitspraak van president Trump, die had gezegd dat de VS na de overwinning op dictator Saddam Hussein "de olie had moeten houden". Die uitspraak viel in Irak verkeerd.

Mattis probeerde de Irakezen voor zijn aankomst al gerust te stellen. Hij zei dat het goed gebruik is dat iedereen voor olie en brandstof betaalt. "Wij zijn niet in Irak om iemands olie in beslag te nemen", aldus Mattis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl