Pallets vol drinkwater in de brandweerkazerne
NOS NieuwsAangepast

Gelderse gemeenten kampen nog met nasleep leidingbreuk

Hoewel er in heel Gelderland weer water uit de kraan komt, wordt er vandaag op verschillende plekken rond Zevenaar nog water uitgedeeld. Omdat er nog een kookadvies geldt, mogen scholen en huisartsen voor het gemak flessen halen. Bij kinderdagverblijven, consultatiebureaus, bso's en peuterspeelzalen wordt water bezorgd.

De distributiepunten zijn ingericht bij zeven brandweerkazernes in de regio. De voorziening is populair: in Zevenaar en Doesburg moesten distributiepunten al voor 08.00 uur nieuwe voorraad halen. Scholen halen vaak tientallen liters per keer op.

"We hebben heel wat kinderen en personeel", zegt een vrouw die haar auto volstopt met de 5-literflessen voor een school. "We nemen het zekere voor het onzekere. We wachten tot we te horen krijgen dat het veilig is."

Scholen kunnen er water ophalen

Dit weekend zaten 30.000 huishoudens bijna 24 uur zonder water door een leidingbreuk. Waterbedrijf Vitens heeft het defect inmiddels hersteld, maar omdat het water lang heeft stilgestaan in de leiding en vervuild kan zijn, wordt gebruikers preventief aangeraden drinkwater eerst drie minuten te koken.

Wassen, douchen en ander huishoudelijk gebruik is wel mogelijk. Ook voor (huis)dieren hoeft het kraanwater geen probleem te zijn. Het verzoek van een kinderboerderij om water werd daarom afgewezen door Vitens.

De waarschuwing geldt in principe voor 48 uur. Uiterlijk donderdag hoopt Vitens na laboratoriumproeven te kunnen zeggen of het water voor iedereen weer drinkbaar is. "Het bemonsteren is uiterst secuur werk. Dit neemt helaas veel tijd in beslag", legt het bedrijf uit.

Vitens heeft het euvel eerst provisorisch verholpen met een omleiding. Later vandaag wordt geprobeerd de oude situatie te herstellen. Een woordvoerder zegt tegen Omroep Gelderland er niet van uit te gaan dat de burgers daar iets van zullen merken. "Er zijn voldoende buffers in het systeem en we blijven het monitoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl