Iraakse leger rukt op, bewoners West-Mosul in de knel

Het Iraakse leger is het vliegveld van Mosul, ten zuidwesten van de stad, tot op enkele kilometers genaderd. Het vliegveld is in handen van Islamitische Staat.

Het leger begon vanochtend met een operatie om IS uit het westen van de stad te verdrijven. West-Mosul geldt als het laatste grote bolwerk van de islamitische terroristen in Irak. Het leger had het oosten van de stad in drie maanden heroverd op IS.

Lastiger

Het westen van de stad veroveren zal waarschijnlijk lastiger worden, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Het is kleiner dan het oosten, met nauwe straten en het is veel dichter bevolkt. Er wordt ook veel meer weerstand verwacht van IS. De mensen die er wonen kunnen nergens naartoe. Hulpverleners maken zich daar grote zorgen over."

Inwoners West-Mosul tussen twee vuren

West-Mosul heeft 650.000 inwoners; mogelijk moeten 400.000 van hen vluchten. Dat zal lastig worden, want veel vluchtwegen zijn er niet, zeker niet als er zwaar gevochten wordt.

Een legerwoordvoerder van Irak maakte aan het eind van de dag ook bekend dat er een elektriciteitscentrale ten zuiden van Mosul is veroverd en dat er meerdere IS-strijders zijn gedood, onder wie scherpschutters. IS is overigens zelf nog goed in staat om terug te slaan. Zo bliezen twee militanten zichzelf op in het oosten van de stad. Er vielen twee doden en tientallen gewonden.

Pamfletten

Iraakse vliegtuigen hebben boven het westen van de stad miljoenen pamfletten uitgegooid. Daarin wordt de bevolking gewaarschuwd dat de strijd tegen IS aanstaande is. Op de vellen worden IS-strijders ook opgeroepen om zich over te geven of een 'fatale dood' tegemoet te zien.

Als het het Iraakse leger lukt om Mosul te veroveren heeft dat een grote symbolische waarde. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep in 2014 het kalifaat uit vanaf het spreekgestoelte van de grote moskee in het westelijk deel van Mosul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl