Door de problemen met de waterleiding werd er massaal gehamsterd
NOS NieuwsAangepast

Gelders waterprobleem opgelost, bijna iedereen weer aangesloten

De waterproblemen in Gelderland zijn grotendeels opgelost. Waterbedrijf Vitens zegt dat vrijwel iedereen weer water heeft door het aanleggen van een omleiding.

Vitens kan de kwaliteit van het water nog niet garanderen. Mensen wordt geadviseerd het water eerst drie minuten te koken, voor het te drinken. Daarnaast is de druk laag en kan het water soms bruin zijn.

Het gaat om de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en delen van de gemeenten Rheden en Didam. De gemeenten gaan samen met de hulpdiensten water uitdelen in het gebied. Omdat de watervoorziening nog niet helemaal stabiel is, willen de hulpdiensten garanderen dat iedereen water heeft, laat een woordvoerder weten. Het water is vooral bedoeld voor verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Zoeken naar oorzaak

De problemen begonnen gisteravond door een lek. Dat wordt nu gedicht. Voor zo'n 40 mensen die daar in de buurt wonen, zal het nog even duren voordat ze water hebben. In totaal kwamen rond de 30.000 huishoudens zonder water te zitten.

Tussen de IJssel en Ellecom speelt nog een tweede probleem. Wat er precies mis is, is niet bekend. Eerder werd gemeld dat het zou gaan om een tweede lek, dat is veroorzaakt doordat de waterdruk werd opgevoerd na het eerste lek. Het waterbedrijf zegt nu dat het ook kan gaan om een ander technisch mankement.

Kaart van de getroffen plaatsen in Gelderland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl