Schippers draagt de Preek van de Leek voor bij de PKN-gemeente in Baarn
NOS NieuwsAangepast

Schippers in lekenpreek: wij stenigen niet, wij twitteren

Minister Schippers van Volksgezondheid vergelijkt harde uitlatingen op sociale media met het stenigen van mensen in Bijbelse tijden. De minister sprak vandaag de 'Preek van de Leek' uit in de Paaskerk in haar woonplaats Baarn.

"Wij stenigen niet. Wij twitteren gewoon wat in ons opkomt", zei Schippers. "Wie het niet met ons eens is, die kan geen goede intenties hebben. Die is een racist en dom. Of een zakkenvuller en wegkijker."

Als voorbeeld noemde Schippers harde tweets, racistische uitlatingen, ongefundeerde beschuldigingen, spreekkoren en extreme uitlatingen op nieuwssites. "Ik zou willen zeggen: spreek eens met de mensen met wie je het radicaal oneens bent."

In de kerk werd tijdens de preek een harde tweet aan het adres van Schippers geprojecteerd

Schippers, zelf atheïst, maar wel gereformeerd gedoopt, las Johannes 8, vers 1 tot en met 11. In de tekst vragen de farizeeën Jezus of zij een overspelige vrouw moeten stenigen. Volgens Schippers nam Jezus daarop stelling zonder te polariseren of de strenge wetten rond overspel te breken. Hij zei: "wie van jullie zonder zonde is, laat die de eerste steen werpen".

De boodschap van deze tekst is volgens Schippers dat je niet te snel en hard moet oordelen over anderen. Ze zei zich zorgen te maken over de Nederlandse omgang met nieuwkomers en de bespreekbaarheid van beladen onderwerpen op scholen.

In haar toespraak riep Schippers op de Nederlandse normen en waarden uit te dragen en anderen te wijzen op het belang van vrijheid, gelijkwaardigheid en de Grondwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl