Burgemeester Van der Laan in september vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Van der Laan: iedereen reageert magistraal aardig

De ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat de Amsterdamse gemeenteraad "gewoon moet bijten" als hij als burgemeester iets fout doet. Dat zei hij tijdens een interview op stadszender AT5.

Van der Laan maakte vorige maand bekend dat bij hem uitgezaaide longkanker is geconstateerd. "Het gaat natuurlijk niet zo goed met mij, want het is een forse ziekte", zei hij. "Dat is gewoon slecht." Hij wordt behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek met een chemotherapie.

'Ik ben er voor iedereen, iedereen is er nu voor mij'

De Amsterdamse burgemeester ontving duizenden brieven en kaartjes nadat hij bekend had gemaakt dat hij ziek was. Hij noemt het hartverwarmend. "Iedereen reageert magistraal aardig en dat geeft een hoop support. Als burgemeester probeer je er voor iedereen te zijn. Dan is het fijn als je ziet dat iedereen er in deze situatie voor jou wil zijn."

Van der Laan werkt als burgemeester gewoon door, al worden zijn taken voor een deel overgenomen door anderen. "Door ambtenaren, door de andere wethouders. Ook collega's uit de regio, eigenlijk iedereen. Ik heb het idee dat iedereen een paar stappen extra zet, waardoor het werk er op korte termijn niet onder lijdt."

Zielig

De burgemeester verschijnt wat minder vaak in het openbaar. "Zodat er tijd is voor de grotere dingen. Dat zijn voor mij vooral veiligheidszaken."

De gemeenteraad moet hem gewoon blijven controleren, zegt Van der Laan. "Als de raad mij zielig gaat vinden, dan kunnen ze mij niet goed controleren. De raad moet gewoon bijten als ik iets fout doe. Anders gaat het ten koste van de stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl