Mitch McConnell (M), leider van de Republikeinen in de Senaat tijdens een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Relatie met Rusland rode draad in onderzoeken naar regering Trump

De Amerikaanse president Trump is nog geen maand in functie. Er zijn meerdere onderzoeken naar de gang van zaken in zijn team aangekondigd of al geopend. Terugkerend thema bij de onderzoeken: de banden tussen de VS en Rusland.

Republikeinen willen onderzoek

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft aangekondigd dat er "hoogstwaarschijnlijk" een onderzoek komt naar de affaire rond de opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn, die nog voor de inauguratie met de Russische ambassadeur sprak over de sancties tegen Rusland.

Volgens McConnell gaat de Senaat het onderzoek doen. Het onderzoek zou niet gericht zijn op de gesprekken zelf of de impact daarvan, maar op hoe de gesprekken tussen Flynn en de Russische ambassadeur konden uitlekken.

Aanvankelijk ontkende Flynn dat de sancties waren besproken, maar later was hij daar niet meer zo zeker van. Trump werd kort na zijn inauguratie al op de hoogte gesteld van de inhoud van de gesprekken maar deed daar aanvankelijk niets mee.

Volgens Paul Ryan, Republikein en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is een onderzoek niet noodzakelijk, maar het lijkt erop dat het er nu dus toch van komt. Gisteren drongen ook de Democratel aan op een onafhankelijk onderzoek.

Michael Flynn (links) aan tafel met de Russische president Poetin in Moskou, in december 2015

Er loopt ook al een onderzoek naar de contacten tussen het team van Trump en de Russische overheid door de Amerikaanse inlichtingendiensten. De inlichtingendiensten, die al maanden op voet van oorlog verkeren met Trump, kunnen met die onderzoeksresultaten de nieuwe regering mogelijk flinke schade toebrengen.

The New York Times meldde gisteren dat Flynn eind januari al door de FBI is verhoord. In het openbaar bleef Flynn ontkennen dat hij de sancties met de Russische ambassadeur had besproken. Als hij onder ede heeft gelogen tegen FBI-agenten, kan hij strafrechtelijk worden vervolgd.

Russische hack

Tot slot komt er ook nog een onderzoek van het Congres naar de hack van de Democratische Partij tijdens de presidentsverkiezingen. Toenmalig president Obama hield Rusland verantwoordelijk voor die aanval. De Russen zouden erop uit zijn geweest het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden en Donald Trump aan de overwinning te helpen. Rusland ontkent nog steeds dat het iets met het hacken heeft te maken.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Breitbart komen door het onderzoek veel Republikeinen op ramkoers met president Trump. Breitbart wordt gezien als een spreekbuis van de president. Trumps adviseur Steve Bannon, hieronder op de foto staand op de achtergrond lezend, was een van de oprichters van de site.

Trump met Reince Priebus, Mike Pence, Steve Bannon, Sean Spicer en Michael Flynn (op 28 januari)

Als diplomatieke strafmaatregel zette president Obama 35 Russische diplomaten de VS uit. Een reactie van Rusland op die maatregel blijft tot nu toe uit, zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid. "Dat komt misschien wel doordat veiligheidsadviseur Flynn de Russen in zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in het vooruitzicht had gesteld dat de VS die maatregel zou terugdraaien, als Trump eenmaal president zou zijn."

Inmiddels is Flynn dus opgestapt. "De verhoudingen tussen de VS en Rusland worden er niet beter op. Als het zo doorgaat, zou het mij niet verbazen als het Kremlin nu met een soortgelijke maatregel komt", zegt Godfroid.

De Trump-aanhangers zien een daadkrachtige leider die het establishment opschudt.

VS-correspondent Arjen van der Horst

De rust rond het Witte Huis zal niet snel terugkeren, verwacht Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "Chaos is ook een instrument voor Trump. En bekijk het ook eens door de ogen van de trouwe Trump-supporters. Zij zien geen chaos en incompetentie; zij zien een daadkrachtige leider die het establishment in Washington stevig opschudt."

Veel aanhangers van Trump zullen daarom niet teleurgesteld zijn, zegt Van der Horst. "Dit was precies de belofte waarmee hij naar de Amerikaanse hoofdstad is gekomen. Zolang Trump hun onvoorwaardelijke steun behoudt, is een drastische koerswijziging niet waarschijnlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl