Kiki Bertens
NOS SportAangepast

Bertens overleeft matchpoint en houdt Fed Cup-team in de race

Het Fed Cup-duel tussen Nederland en Wit-Rusland is na twee wedstrijden in evenwicht: 1-1. Zondag valt in Minsk de beslissing.

Michaëlla Krajicek opende de ontmoeting in de kwartfinales van de wereldgroep tegen Alijaksandra Sasnovitsj en verloor met 6-4, 3-6, 2-6. Kiki Bertens moest daarna alle zeilen bijzetten om met 3-6, 7-6 (6), 6-4 van Aryna Sabalenka te winnen.

Krajicek verzuimt door te drukken

Krajicek kreeg door de snelle baan in Minsk de voorkeur boven Arantxa Rus en Cindy Burger. Dat vertrouwen leek ze uit te betalen. Krajicek staat op de wereldranglijst 125 plaatsen lager dan Sasnovitsj (WTA- 128), maar daar was op de baan lange tijd niets van te merken.

De Nederlandse kende vanaf 1-3 een sterke fase. Ze pakte de set en kreeg daarna meerdere kansen op een break voorsprong. Die liet ze liggen waarna ze in de derde set (vooral op het conditioneel) kansloos was.

Bertens had op papier een makkie tegen de 18-jarige Sabalenka (WTA-142), maar de Wit-Russin speelde ijzersterk. Ze imponeerde met mokerslagen vanaf de baseline en kiezelharde services.

Bertens (WTA-24) had moeite met de snelheid van de baan (opgelegd door het snelle tennis van Sabalenka) en oogde gefrustreerd door haar wisselvallige spel. Ze miste in de tweede set op 4-3 maar liefst zeven breekkansen en stond vervolgens zelf haar opslag af.

Matchpoint Sabalenka

Sabalenka verzuimde echter op 5-4 de wedstrijd uit te serveren. In de tiebreak knokte de Wit-Russin zich van 0-5 naar 6-5, maar ze miste het matchpoint en zag Bertens met de set aan de haal gaan.

Sabalenka spartelde nog even tegen, maar Bertens stelde al snel orde op zaken en zette Oranje, dat in 2016 verrassend de halve finales van de Fed Cup haalde haalde, naast Wit-Rusland.

Opgelucht

"Af en toe frustreerde het dat mijn plan niet werkte en vervolgens sloeg mijn tegenstandster ook een aantal goede winners", zei Bertens na afloop. "Ik ben in ieder geval blij met de winst en dat mijn spel gedurende de wedstrijd beter werd. Hopelijk is het zondag nog beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl