Het podium van de 1.000 meter (v) op de WK afstanden: Kodaira, Bergsma, Ter Mors
NOS SchaatsenAangepast

Heather Bergsma onttroont Ter Mors op 1.000 meter

Heather Bergsma heeft voor het eerst in haar carrière goud gewonnen op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Met 1.13,95 maakte de Amerikaanse schaatsster veel indruk.

De laatste twee wereldkampioenschappen afstanden eindigde Bergsma, getrouwd met Jorrit Bergsma, op de tweede plaats en in 2011 veroverde ze het brons.

Bergsma hield Nao Kodaira achter zich. En hoe. Kodaira, die vrijdag goud veroverde op de 500 meter, eindigde op de tweede plaats in 1.14,43. Jorien ter Mors, vorig jaar nog de beste op de kilometer, greep het brons. Zij eindigde helemaal op grote afstand: 1.14,66.

Ter Mors: ik had de wereldtitel graag gehouden

"Ik ben gewoon niet goed genoeg dit jaar", aldus Ter Mors na afloop. "Veel ziek geweest. Ik ben wel beter dan de rest van het seizoen, maar dat is niet goed genoeg. Dit was toch een van mijn betere races. Toen ik over de finish kwam twijfelde ik al of het genoeg was voor de winnende tijd."

Voor Marrit Leenstra waren de druiven zuur. De Friezin moest genoegen nemen met de vierde plaats. Leenstra wist niet onder de 1.15 te rijden (1.15,06). De derde Nederlandse vrouw, Sanneke de Neeling, eindigde met 1.16,11 net buiten de top-10.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl