Jeff Sessions
NOS NieuwsAangepast

Omstreden Jeff Sessions benoemd tot Trumps minister van Justitie

De Senaat heeft Jeff Sessions benoemd tot de nieuwe Amerikaanse minister van Justitie. De Republikeinse senator uit de zuidelijke staat Alabama krijgt de post ondanks hevig verzet van Democratische zijde; zijn benoeming werd beslecht met 52 tegen 47 stemmen.

De Democraten verwijten Sessions dat hij zich te hard uitlaat over immigranten en ze vrezen dat de bescherming van de rechten van bijvoorbeeld minderheden, vrouwen en homo's bij hem niet in goede handen is.

Sessions (70) is al langer omstreden. Enkele decennia geleden werd hem een baan als rechter geweigerd, omdat hij een zwarte advocaat zou hebben aangeduid met de racistische term 'boy'. Ook zei hij weinig moeite te hebben met de Ku Klux Klan, het racistische genootschap, "zolang ze maar geen wiet roken". Volgens Sessions wordt er een karikatuur van hem gemaakt.

Aanvaring

Tijdens de hoorzitting over Sessions kwam het tot een opvallende aanvaring tussen Senaatsvoorzitter McConnell en de prominente Democraat Elisabeth Warren. McConnell tikte haar op de vingers omdat ze uit een brief voorlas van de weduwe van Martin Luther King uit 1986, toen Sessions als rechter aan de slag wilde.

Coretta Scott King schreef daarin dat Sessions de "ontzagwekkende kracht" van zijn kantoor gebruikte om de zwarte burgers hun recht op stemmen te ontnemen.

McConnell vond dat Warren met het voorlezen van de passage haar collega-senator Sessions in een kwaad daglicht stelde en legde haar het zwijgen op, zich beroepend op een obscure regel. Het resultaat was dat de boodschap van Warren juist breed werd uitgemeten in de media.

Obamacare

Na Jeff Sessions geeft de Senaat later vandaag naar verwachting ook goedkeuring aan een andere kandidaat-minister, Tim Price. Hij is door Trump voorgedragen voor de post Volksgezondheid, een speerpunt van de nieuwe president.

Onder leiding van Price moet Obamacare, de ziektekostenverzekering die door president Obama in het leven werd geroepen, ontmanteld worden. Ook over Price is de Senaat sterk verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl