NOS NieuwsAangepast

Bizons na 130 jaar weer terug in oudste nationale park van Canada

Voor het eerst in 130 jaar grazen er weer bizons in het oudste beschermde natuurgebied van Canada. Zestien van deze grote grazers zijn uitgezet in de uitgestrekte wildernis van het Banff National-park in Alberta.

De dieren komen uit een beschermde kudde uit een ander natuurgebied. Natuurbeheerders hopen de natuur terug te brengen naar hoe het honderd jaar geleden was. In het park leven ook wolven en beren. De herintroductie valt samen met 150ste verjaardag van Canada als federatie. De uitgezette bizons hebben een zendertje op hun hoorns meegekregen zodat ze kunnen worden gevolgd.

Canada wil weer grote kuddes bizons

"Dit is een historisch moment en een prachtige manier om stil te staan bij de honderdvijftigste verjaardag van Canada", zei minister Catherine McKenna van Milieu en Klimaatverandering. "De bizon is niet alleen een icoon van Canada, maar ook een integraal deel van het leven van de inheemse bevolking."

Ooit renden er liefst dertig miljoen bizons door het uitgestrekte Noord-Amerikaanse landschap. Het dier had grote betekenis voor de indianen. Ze gaven voedsel, kleding en bescherming. Door intensieve jacht (door blanke veroveraars) was het dier bijna uitgestorven. De bizon is nu een beschermde soort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl