Pauline Krikke in het gemeentehuis van Den Haag, waar ze gisteren werd voorgedragen
NOS NieuwsAangepast

Wie is Pauline Krikke, de nieuwe burgemeester van Den Haag?

Ze was onder meer gemeenteraadslid in Amsterdam, directeur van het Scheepvaartmuseum en burgemeester van Arnhem, maar nu wordt ze de burgemeester van Den Haag: Pauline Krikke. De 55-jarige oorspronkelijke Friezin was de afgelopen jaren Eerste Kamerlid voor de VVD, maar legt die functie binnenkort neer.

Krikke werd geboren in Sneek op 9 mei 1961. Haar ouders hadden een groothandel in ­limonade en bier in de Friese stad. In 1979 verhuisde ze naar Amsterdam, om aan de Frederik Muller Academie voor Bibliotheek en Documentatie te studeren. Later studeerde ze ook nog rechten aan de Vrije Universiteit in de hoofdstad. Deze studie maakte ze niet af.

De politiek begon te trekken. In 1994 kwam Krikke voor de VVD terecht in de Amsterdamse gemeenteraad. Twee jaar later werd ze wethouder van Economische Zaken.

Krikke: Ik vind het helemaal geweldig

Tijdens een interview met Elsevier in 2015 zei ze dat ze "het leven te kort vond om steeds hetzelfde te doen". Dat was waarschijnlijk ook de reden voor haar nieuwe stap in 2001: toen werd ze burgemeester van Arnhem.

In haar periode als burgemeester werd ze geprezen om haar 'gewone contact' met Arnhemmers. Ze voerde een stevig beleid tegen coffeeshops, waarvan er volgens haar te veel waren.

Het Arnhemse SP-collegelid Gerrie Elferink herinnert zich vooral de directheid van Krikke uit de periode dat ze burgemeester was. "Ze was heel direct. Sommige mensen hadden daar moeite mee. Maar ik ben zelf ook heel direct en heb zeker aanvaringen met haar gehad. Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met haar, en dat zijn toch de leukste verhoudingen."

  • ANP
    Pauline Krikke bij de opening van de Arena Academie in 1999
  • ANP
    Krikke onthult de eerste paal voor het herstel van de fundering van het gebouw van de Amsterdamse Beurs van Berlage in 1999
  • ANP
    Krikke bij de opening van het Food Center Amsterdam in 1999
  • ANP
    Krikke bij haar installatie als burgemeester van Arnhem in 2001
  • ANP
    Minister-president Balkenende met 19 burgemeesters in 2005
  • ANP
    Krikke plant een boom in een ecologische zone in Arnhem in 2009
  • ANP
    Krikke, samen met koningin Beatrix, bij de opening van het verzorgingscentrum Malburgstaete in 2009
  • ANP
    Prins Willem-Alexander wordt verwelkomd door Krikke bij zijn aankomst bij het Olympisch Vuur Jaarcongres 2012
  • ANP
    Vitesse eigenaar Merab Jordania verricht samen met Krikke de opening van het nieuwe trainingscomplex van Vitesse op Papendal in 2013
  • 2015
    Krikke laat zich voor de installatie fotograferen in de wandelgang van de Eerste Kamer in 2015

Na drie jaar als burgemeester kwam er kritiek van de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitters was Krikke "te onzichtbaar en geen boegbeeld voor de stad". Destijds vond Elferink dat een beetje onzin. Hij schreef mede een rapport 'Krikke of stikken'. "Gemeenteraden hebben de neiging om na een paar jaar tegengestelde verwachtingen op te leggen aan een burgemeester. Maar dat is onzin. De burgemeester is aangenomen met een bepaald profiel. Je kunt niet verwachten dat iemand zich ineens heel anders gaat gedragen. Dan moet je haar wegsturen."

Ze zat toch twee termijnen uit, maar daarna wilde ze weer iets anders. "Dan moet je ruimte bieden aan nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Daar wordt een stad beter van", zei ze over die keuze tegen Elsevier. SP-collegelid Elferink heeft in elk geval overwegend plezierige herinneringen aan Krikke. "Arnhem is een roerig stadje. Als je het er twaalf jaar volhoudt, heb je het goed gedaan. Het is een prima vakvrouw. Ik denk dat het in Den Haag helemaal goed gaat komen. Of het loopt helemaal uit de hand. En ik vind het mooi dat er een vrouw burgemeester wordt van een grote stad."

Kippenvel

Bij haar afscheid als burgemeester in Arnhem werd Krikke benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook kreeg ze een gouden stadspenning van het gemeentebestuur. Tijdens het officiële afscheid op 30 juni 2013 kwamen politie, ambulances en brandweer met zwaailichten aan afscheid nemen van Krikke. "Ik krijg er nog kippenvel van", zei ze daarover.

In 2014 ging Krikke weer terug naar Amsterdam. Ze werd directeur van het Scheepvaartmuseum. "De Raad van Toezicht roemde Krikke om haar ruime ervaring. Als wethouder economische zaken, lucht- en zeehaven van Amsterdam werkte Krikke onder meer nauw samen met de organisatoren van het maritieme evenement Sail", zei de organisatie van het museum bij de benoeming. "Ook als burgemeester van Arnhem toonde zij zich een strategisch en creatief leider en zette Arnhem op de kaart als modestad."

Na ruim een jaar kreeg ze een conflict met de Raad van Toezicht en vertrok ze weer. "Zij zou het museum te veel als een bestuurder hebben geleid, en te weinig als directeur", meldde NRC destijds.

Een paar maanden na haar vertrek bij het Scheepvaartmuseum werd ze Eerste Kamerlid voor de VVD. Die functie bekleedt Krikke nu nog steeds, maar beëindigt ze als ze burgemeester wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl