Spandoek bij FC Twente-Feyenoord: 'Kosovo is Serbia'
NOS VoetbalAangepast

FC Twente onderzoekt spandoek 'Kosovo is Serbia!'

FC Twente heeft zondag in de rust van de thuiswedstrijd tegen Feyenoord een spandoek laten verwijderen met de tekst 'Kosovo is Serbia!'. De club doet onderzoek naar het hoe en waarom van de actie en wie ervoor verantwoordelijk is. Politieke statements in stadions zijn verboden door UEFA.

Met de voor het duel met Feyenoord geschorste Bersant Celina en de nieuwe aanwinst Enis Bunjaki, die inviel, heeft Twente twee spelers met een Kosovaarse achtergrond in de selectie. Van antipathie tegen de spelers of Kosovo heeft de clubleiding nooit iets gemerkt.

Clubleiding én supporters verrast

"We werden verrast", reageert Jan van Halst, commercieel en technisch directeur. "We hebben geen signaal opgevangen dat dit kon gebeuren. Dit is volkomen nieuw voor ons. We hebben het laten verwijderen en gaan nu uitzoeken wie er verantwoordelijk is."

Het spandoek was te zien in het vak van de harde kern, Vak-P, en ook het logo van dat vak was gebruikt. In een verklaring op Facebook laten de supporters weten van niks te weten. "Vak-P distantieert van elke vorm van politiek, hier hebben wij niks mee te maken. We zijn en blijven een supportersvereniging."

Kosovo heeft zich afgescheiden van Servië, maar de Serviërs erkennen de onafhankelijkheid niet. De spanningen tussen beide landen namen recent toe toen in Kosovo een Servische trein werd tegengehouden met daarop de provocerende tekst 'Kosovo is Servië'. Diezelfde tekst stond zondag ook in de Grolsch Veste.

Celina: geen respect voor daders

"Een dergelijk spandoek hoort niet in een voetbalstadion thuis", meldde Twente in een verklaring. "In overleg met alle partijen is besloten om kort voor rust, in verband met mogelijk escalatie, het spandoek te verwijderen."

Celina, international van Kosovo, zag het op de hoofdtribune vol ergernis aan. "Ik heb al mijn respect voor jullie verloren", verklaarde hij in eerste instantie op Instagram. Later nuanceerde hij zijn eerste reactie. "Prachtige club en geweldige fans, maar voor de individuen die dit hebben gedaan, heb ik geen respect."

'Ik wil minuten maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl