NOS NieuwsAangepast

28 partijen op stembiljet bij Tweede Kamerverkiezingen

Er doen 28 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Sinds dinsdag zijn er drie afgevallen: Trots op Nederland, de Vrouwen Partij en Respect. Ze hebben de waarborgsom van 11.250 euro niet betaald.

Trots op Nederland, de voormalige partij van Rita Verdonk, en de Vrouwen Partij gaan naar de Raad van State om bezwaar te maken tegen het besluit. Volgens de beoogde lijsttrekker Van den Raadt van Trots op Nederland was de hele registratie ongrondwettelijk en "een poppenkast".

Van de 28 partijen zijn er zestien die in alle twintig kieskringen meedoen. Een aantal partijen doet alleen niet mee op Bonaire, waaronder de Vrijzinnige Partij van Kamerlid Klein en de Piratenpartij. Artikel 1 van Sylvana Simons doet bijna overal mee, behalve in de kieskringen Assen en Leeuwarden.

Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee. Het aantal van 28 is een evenaring van het naoorlogse record. Ook in 1971, 1981 en 1986 waren er 28 partijen die meededen.

De eerste elf partijen op het stembiljet zijn partijen die nu al in de Tweede Kamer zitten. Daarna volgt een aantal partijen van afgesplitste en oud-Kamerleden: de Ondernemerspartij van oud-Kamerlid Hero Brinkman komt op 12, Voor Nederland van de huidige Kamerleden Bontes en Van Klaveren op 13, Denk van Kuzu en Öztürk op 14 en Nieuwe Wegen van ex-PvdA'er Monasch op 15.

De partijen die daarna overbleven kregen hun nummer via loting. Partijen die in alle kieskringen meedoen, kregen daarbij voorrang.

De Kiesraad zou de partijen die overblijven aanvankelijk om 16.00 uur bekendmaken. Maar meteen nadat de vergadering was begonnen, werd die geschorst omdat er nog volop geteld werd.

Dinsdag werd duidelijk dat 31 partijen zich hadden aangemeld voor de verkiezingen op 15 maart. 17 daarvan voldeden toen nog niet aan alle eisen. Zij hadden tot vanmiddag 15.00 uur de tijd om dat in orde te maken.

Volgens Kiesraad-voorzitter Wiebenga werden tot vlak voor het verlopen van de deadline nog veel steunverklaringen ingeleverd, waardoor er ruim een uur extra nodig was om opnieuw te tellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl