Bondskanselier Merkel tijdens haar bezoek aan president Erdogan in Ankara
NOS NieuwsAangepast

Merkel in Ankara: vrijheid van meningsuiting is belangrijk

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

De Duitse bondskanselier Merkel heeft zich in Ankara kritisch uitgelaten over de manier waarop Turkije na de mislukte staatsgreep omgaat met journalisten en oppositie. "In deze beslissende fase in dit land is de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid belangrijk." Ze wees erop dat verdachten van de couppoging niet massaal mogen worden berecht. "Iedereen verdient een individueel proces."

Merkel had een gesprek van tweeënhalf uur met de Turkse president Erdogan. De twee lijken niet dichter bij elkaar gekomen te zijn gekomen in de kwestie van de veertig Turkse NAVO-militairen die in Duitsland asiel hebben aangevraagd. De Turkse president hamerde op een snel besluit over het uitleveren van de militairen.

De veertig waren al in Duitsland gestationeerd ten tijde van de couppoging in Turkije. Zij werden gesommeerd naar huis te komen, maar weigerden uit vrees voor represailles.

Rechters

Merkel benadrukte dat niet zíj, maar Duitse rechters over het lot van de Turkse militairen besluiten. "We kunnen alleen inschatten wat er is gebeurd als er bewijzen zijn. Die bewijzen moeten door onafhankelijke rechters worden bekeken. Het besluit van die rechters hebben we te accepteren."

Erdogan beaamde dat, maar wil dat er vaart achter wordt gezet. "Ook naar Amerika hebben we bewijzen gestuurd, en we wachten al zo lang."

Merkel kreeg in eigen land veel kritiek op haar Turkijereis: ze zou zichzelf door de vluchtelingendeal te afhankelijk van Turkije hebben gemaakt. Ook de timing, vlak voor een referendum over een grondwettelijke hervorming, viel in Duitsland slecht.

Merkel drong er in de persconferentie op aan dat er bij het Turkse referendum medewerkers van de OVSE aanwezig zijn. Ze was niet fel, maar wel duidelijk toen ze zei: "Oppositie hoort bij een democratie, dat ervaren we elke dag in democratische staten."

We achten de moslims hier en in ons land hoog. Samen vechten we tegen dat verschrikkelijke terrorisme.

Angela Merkel

Vlak voor het einde van de persconferentie kwam het nog tot een discussie over het begrip "islamitisch terrorisme". Erdogan wilde afsluiten met de woorden dat zoiets nooit gezegd mag worden "Dat kan en dat mag niet. Islam betekent vrede", zei hij.

Merkel nam daarop onverwacht het woord en sprak de Turkse bevolking rechtstreeks aan. "Ik wil de inwoners van Turkije graag nog wat zeggen. Wij zijn tegen terrorisme. En we maken onderscheid tussen de islam en islamistisch (de radicale, politieke islam - red.). We achten de moslims hier en in ons land hoog. Samen vechten we tegen dat verschrikkelijke terrorisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl