Rick Clemmer
NOS Nieuws

'Ophef over beloning topman NXP typisch Nederlands'

Chipfabrikant NXP is niet onder de indruk van de discussie die er eind vorig jaar was over de beloning van topman Rick Clemmer. NXP wordt voor 43 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm en de topman houdt daar naar schatting 391 miljoen euro aan over.

Minister Dijsselbloem van Financiën noemde die beloning idioot hoog.

"Ik vond dat nogal een Nederlandse kijk erop", zegt de Nederlandse topman Guido Dierick over de ophef over die miljoenenbeloning. "De topman heeft in de loop der jaren veel geïnvesteerd in het bedrijf. Veel van de aandelen die hij heeft, heeft hij zelf gekocht. Die zijn heel veel meer waard geworden."

Hij wijst erop dat NXP nu 55 keer meer waard is dan toen Clemmer aantrad.

Applaus

NXP is wereldwijd actief en heeft een beursnotering in New York. "De ophef is uitsluitend in Nederland geweest. Mijn Amerikaanse collega's kijken met hele grote verbazing naar Nederland en naar de ophef. Zij zien het juist als een bevestiging van het geweldige succes van wat Clemmer hier gedaan heeft."

De topman ging zelf met het personeel praten om het uit te leggen. "Uiteindelijk kreeg hij daar applaus voor de openheid rond het onderwerp."

Lange weg

De overname van NXP door Qualcomm de een na duurste ooit in Nederland. Er is nog een lange weg te gaan voordat de deal rond is. In tien landen moeten mededingingsautoriteiten toestemming geven.

Daarnaast zit Qualcomm in zwaar weer. De winst loopt terug en er lopen verschillende zaken tegen het bedrijf. Onder meer Apple heeft een zaak aangekondigd, omdat de chipfabrikant zijn machtspositie zou misbruiken.

"Wij lezen dat ook", zegt Guido Dierick van NXP. "We hebben daar met Qualcomm geen gesprekken over en zien het als aparte trajecten. Qualcomm maakt nog ongelooflijk veel winst. Die overname gaat er hoe dan ook komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl