NOS NieuwsAangepast

ING Bank ziet winst met 16 procent stijgen

Een beter draaiende economie, minder afschrijvingen op slechte leningen en hogere rente-inkomsten hebben ING in 2016 een nettowinst opgeleverd van 4,65 miljard euro, 16 procent meer dan in 2015.

Er is flink minder afgeschreven op slechte leningen doordat de economie beter draait en minder bedrijven die in de problemen komen. In 2015 werd nog ruim 1,3 miljard euro in de stroppenpot gestopt, vorig jaar was dat minder dan een miljard. De bank verdiende 13,2 miljard euro met de rente, een stijging van meer dan 5 procent.

Aan kosten voor toezicht en regelgeving was de bank 845 miljoen euro kwijt, 200 miljoen meer dan het jaar ervoor. In oktober werd een grote reorganisatie aangekondigd, waarbij wereldwijd 7000 banen verdwijnen, waaronder 2300 in Nederland. Daarvoor is 787 miljoen euro opzij gezet. Bij de bank werken wereldwijd 52.000 mensen.

1,4 miljoen nieuwe klanten

In 2016 kreeg ING er 1,4 miljoen klanten bij met een bankrekening. In totaal heeft de bank 35,8 miljoen klanten, van wie er 9,7 miljoen beschouwd worden als primaire klanten die twee of meer rekeningen of producten bij de bank hebben.

Er werd 28,5 miljard euro meer spaargeld bij de bank neergezet, een stijging van bijna 6 procent. Er werd 34,8 miljard euro meer uitgeleend en aan kredieten verstrekt.

Steeds meer maken klanten gebruik van online bankieren en andere online bankdiensten. Om dat verder te ontwikkelen werkt ING samen met meer dan 70 fintech-bedrijven.

Onzekerheid

Maakten banken zich tot voor kort meestal zorgen over de economie, vandaag de dag is het vooral de politieke onzekerheid. De brexit, Trump in de Verenigde Staten, en in Europa de verkiezingen en de groeiende populistische partijen die veelal anti-euro zijn, heeft ING aangezet tot het doorlichten van landen en het nemen van maatregelen.

"Sinds de Griekse eurocrisis van 2011 bereiden we ons voor op allerlei scenario's en kijken we naar de specifieke situatie in een land, bijvoorbeeld of een land eventueel uit de euro kan stappen", zegt bestuursvoorzitter Ralph Hamers. "Maar die kans schatten we nu veel lager in dan in 2011"

"Wat wij dan doen als bank is kijken of in een land waar we actief zijn het aangetrokken spaargeld ongeveer evenveel is als de uitgezette leningen, legt Hamers uit. "Als een land overstapt naar een andere munt geldt dat zowel voor het spaargeld als de leningen waardoor het dus evenveel waard blijft", aldus Hamers. ING heeft in de meeste landen in Europa waar ING actief is, dit zo geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl