NOS NieuwsAangepast

'Eerste drempel genomen op weg naar waarheid treinkaping'

"Ik ben heel erg blij met de uitspraak van de rechtbank. Nu kunnen we eindelijk verder gaan", zegt Chris Uktolseja. Zijn zus Hansina was in mei 1977 een van de Molukse treinkapers. Ze overleefde de actie niet.

"Er zijn nog zoveel onbenoemde dingen, feiten die nog boven water moeten komen. Dan kunnen we eindelijk de precieze toedracht te weten komen. Dat zal rust brengen voor ons allemaal", zegt Uktolseja,

De rechtbank in Den Haag bepaalde vandaag dat er meer onderzoek nodig is naar de beëindiging van de treinkaping bij het Drentse dorp De Punt. Volgens de rechtbank was een gewelddadige beëindiging van de kaping noodzakelijk, maar is er onduidelijkheid over wat er in de trein is gebeurd.

De rechtbank kan onvoldoende beoordelen of het geweld dat door de mariniers is gebruikt rechtmatig was. Voor het aanvullend onderzoek zullen onder meer de mariniers van de betrokken aanvalsgroepen als getuige worden gehoord.

Chris Uktolseja, broer van de omgekomen Hansina Uktolseja

Marco Papilaya, neef van de omgekomen Max Papilaya en woordvoerder van de nabestaanden, noemt het "een eerste drempel die is genomen op weg naar de waarheid". "De waarheid die met name de mariniers zullen moeten brengen." Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is om de mariniers juridisch aan te pakken.

"Het gaat ons om de waarheid. Dat duidelijk wordt wat er in de trein is gebeurd. Als er gesproken moet worden over verantwoordelijkheid dan kijken we in de eerste instantie naar degenen die politiek verantwoordelijk waren in die periode. En zeker niet naar de mariniers." Uktolseja sluit zich daarbij aan.

Volgens Uktolseja is het heel erg belangrijk dat het proces verder gaat. "Uiteindelijk zijn er altijd vragen geweest van hoe is het precies gegaan? Ook was het afscheid van onze familieleden heel kil. We mochten de kist niet openmaken en hebben ze niet eens meer kunnen aanraken. We willen met onszelf in het reine kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl