NOS NieuwsAangepast

Zonder extra kosten internetten in EU; gaat het écht gebeuren?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

We zien er allemaal naar uit: vanaf 15 juni kunnen we zonder nadenken in de Europese Unie via 4G internetten, zonder dat het ons extra geld kost. Dat weten we al een tijdje, maar achter de schermen werd er nog druk onderhandeld over de gevolgen voor providers.

Die vrezen voor extra kosten, en het valt niet uit te sluiten dat providers die gaan doorberekenen aan hun klanten. Daar zijn gisteravond in Brussel afspraken over gemaakt.

Drie vragen over wat dit voor ons als consument betekent.

Wat is er afgesproken?

De gesprekken gingen over de vraag wat providers elkaar onderling maximaal mogen rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Doordat consumenten straks zonder extra kosten in Europa kunnen internetten, bellen en sms’en worden de kosten voor providers hoger.

In de gesprekken staan het noorden en het zuiden van Europa recht tegenover elkaar. Telecomproviders in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland hebben baat bij lage onderlinge prijzen. Anders maken ze veel kosten op het moment dat hun klanten in de zomer, in bijvoorbeeld Italië, veel data verbruiken.

In landen als Spanje en Italië geldt juist het omgekeerde, omdat inwoners daar niet massaal naar het noorden trekken in de zomer.

Providers zijn nu tot een compromis gekomen. In eerste instantie zijn de kosten die providers in noordelijke landen betalen nog vrij hoog, namelijk 7,70 euro per 1 gigabyte, maar die prijs gaat de komende vijf jaar naar beneden en komt uiteindelijk uit op 2,5 euro per gigabyte.

Dit is er afgesproken over kosten die providers betalen

Datum Prijs per GB
15 juni 2017 7,7 euro
1 januari 2018 6 euro
1 januari 2019 4,5 euro
1 januari 2020 3,5 euro
1 januari 2021 3 euro
1 januari 2022 2,5 euro

Gaat het mij als klant geld kosten?

Dat is niet uit te sluiten. Het idee van de roaming-afspraken is dat we geen extra kosten maken in Europa. Maar telecomproviders kunnen nog roet in het eten gooien.

De afspraken treffen vooral Tele2 en T-Mobile en KPN. Die laatstgenoemde provider is alleen in Nederland actief, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vodafone. Die internationale provider kan gewoon in al zijn landen met kosten schuiven. KPN kan dat niet. De provider zegt dat ze de 'klap' van de roaming-afspraken, 40 tot 50 miljoen, gaan opvangen met kostenbesparingen. Wat die besparingen precies inhouden, is onduidelijk.

Tele2 laat weten dat het de roaming-tarieven nog altijd te hoog vindt. "We gaan nu berekenen wat hiervan de gevolgen zijn." Volgens de provider kan dat iets betekenen in de abonnementsprijzen voor de consument. Tele2 hoopt hier binnen enkele weken duidelijkheid over te hebben.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange benadrukt daarom dat het nu belangrijk wordt om toe te zien op de goede uitvoering van de afspraken. "De consument mag nooit aan het kortste eind trekken."

Zijn de afspraken nu definitief?

Met deze gesprekken is een nieuwe, belangrijke hobbel genomen. Er volgen nu nog drie stappen. De industriecommissie van het Europees Parlement en het parlement zelf moeten nog instemmen. Parlementariërs reageren tevreden op het voorstel, dus dat lijkt geen probleem te worden.

Maar het voorstel moet ook nog worden aangenomen door de ministers van Economische Zaken. Dat lijkt ook waarschijnlijk, maar hier kan de meeste discussie losbarsten. Zuidelijke landen zijn immers minder blij met het afbouwen van de kosten.

Het blijft dus nog even spannend, al wijst alles er tot nu toe op dat we na 15 juni van dit jaar geen sms'je meer ontvangen met de tekst: "Welkom in het buitenland, dit zijn de extra kosten..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl