NOS NieuwsAangepast

De schaduwkant van de taser: duur, gevaarlijk en onnodig

Het gebruik van stroomstootwapens door de Nederlandse politie leidt opnieuw tot kritiek. Volgens Amnesty International kunnen er doden vallen.

Tot nu toe beschikten alleen arrestatieteams over een taser, maar vanaf volgende week krijgen bij wijze van proef ook agenten op straat het wapen. Teams in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort gaan er mee experimenteren.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is bang dat de drempel om het stroomstootwapen te gebruiken daarmee lager komt te liggen.

Onnodige doden

"De taser zou alleen in levensbedreigende situaties gebruikt moeten worden door speciaal getrainde eenheden", vindt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf. "Je moet niet willen dat de agent op straat dit wapen gebruikt. Dat gaat leiden tot doden."

Volgens Amnesty zijn in het buitenland tientallen mensen overleden door het wapen. Bosgraaf stelt dat het wapen vooral gevaarlijk is voor mensen die verward zijn, hartproblemen hebben of alcohol, drugs of medicijnen hebben gebruikt. Amnesty heeft daarom de afgelopen jaren al vaker geprotesteerd tegen de inzet van tasers.

De politie zegt dat de gezondheidsrisico’s minimaal zijn en dat de taser ervoor kan zorgen dat er niet met een vuurwapen op verdachten geschoten hoeft te worden.

Agent op straat gaat taser gebruiken

Ook Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft vragen bij het gebruik van de taser door agenten op straat. "Arrestatieteams zijn gespecialiseerd in het overrompelen van gevaarlijke verdachten. Dat is een totaal ander plaatje dan de basispolitiezorg. Ik zou heel graag willen weten welk probleem er precies is, dat maakt dat het wapen dáár nodig is."

Timmer vindt dat de politie beter eerst had kunnen kijken hoe de uitschuifbare wapenstok bevalt, die volgend jaar wordt ingevoerd. "Daar komt nog bij dat heel wat agenten nu al niet toekomen aan hun reguliere trainingen. Het zou verstandig zijn om dat eerst op orde te brengen voor er weer een nieuw wapen wordt toegevoegd, waardoor ook weer meer moet worden getraind."

Kosten

Volgens de politieonderzoeker is er nog een reden om terughoudend te zijn met de taser: de kosten. "Een taser kost ongeveer drie keer zoveel als een pistool. Met de training erbij kom je op ongeveer 2000 euro per stuk. Als je iedere agent een stroomstootwapen zou geven, loopt dat in de tientallen miljoenen. De vraag is of je dat geld niet beter aan iets anders kunt besteden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl