De Facebook-pagina van Rene Robert
NOS NieuwsAangepast

Priester vraagt postuum zijn moordenaar geen doodstraf te geven

Een priester die vorig jaar werd vermoord in de Amerikaanse staat Georgia heeft de rechters gevraagd zijn moordenaar geen doodstraf te geven. Bisschoppen en collega-priesters meldden zich gisteren bij de rechtbank met een verklaring die priester Rene Robert 22 jaar geleden al schreef.

"Ik verzoek diegene die schuldig wordt bevonden aan mijn moord niet de doodstraf te geven, hoe gruwelijk zijn misdaad ook was en hoe veel ik ook heb geleden", schreef Robert in de verklaring die hij in het bijzijn van een advocaat ondertekende.

Criminelen

Robert hield er rekening mee dat hij vermoord zou worden, omdat hij hulp bood aan criminelen en mensen met psychische stoornissen. "Hij was zich er volledig van bewust dat zij gewelddadig konden worden, maar toch hield hij van deze mensen", zei een van de bisschoppen.

Tegen een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating, hebben de bisschoppen geen bezwaar. De verdachte verdient het om veroordeeld en gestraft te worden, maar het opleggen van de doodstraf houdt het geweld alleen maar in stand, vinden zij.

De bisschoppen overhandigden de verklaring van Robert aan de hoofdofficier van justitie. 7400 gelovigen uit zijn bisdom in Florida ondersteunen het verzoek met hun handtekening.

Bos

De verdachte van de moord op de 71-jarige priester is een draaideurcrimineel met wie Robert al maanden contact had. In april vorig jaar vroeg deze man aan Robert of hij hem ergens naar toe wilde rijden. Toen Robert de volgende dag als vermist werd opgegeven, ging de politie op zoek naar zijn auto.

Die werd de volgende dag in South Carolina gezien met de verdachte achter het stuur. Hij bekende dat hij Robert had vermoord en bracht de politie naar een bos in Georgia. Daar vonden de agenten Roberts lichaam met meerdere schotwonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl