Hafiz Saeed in augustus 2016
NOS NieuwsAangepast

Pakistan zet terreurverdachte Mumbai weer onder huisarrest

Voor de derde keer heeft Pakistan Hafiz Saeed huisarrest opgelegd. Hij wordt er door onder meer India en de Verenigde Staten van verdacht het brein achter de aanslagen in Mumbai in 2008 te zijn.

Saeed is na die aanslagen, waarbij zeker 166 mensen om het leven kwamen, twee keer eerder onder huisarrest geplaatst door Pakistan. De rechtbank vernietigde dat besluit twee keer, tot grote woede van India. Pakistan wordt al jaren onder druk gezet door India om Saeed te vervolgen voor de aanslagen in Mumbai. India heeft geprobeerd hem uitgeleverd te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Beloning

De Verenigde Staten beschouwen Saeed als een van de meest gezochte terroristen ter wereld. Er is een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor de informatie die leidt tot de arrestatie van Saeed.

Hij is de leider van Jamaat-ud-Dawa, een beweging waar de terroristische organisatie Lashkar-e-Taiba achter schuilt. Hij leefde tot vandaag in vrijheid en verscheen regelmatig in het openbaar.

Bij de aanslagen in 2008 vielen tien gewapende mannen meerdere doelen in Mumbai aan. De mannen die de aanslag daadwerkelijk uitvoerden zijn allemaal dood: negen werden gedood toen de gijzeling van een hotel werd beëindigd, de tiende werd geëxecuteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl